Elemvisszagyűjtés ősztől

Az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet augusztus 22-én lépett hatályba.

Ennek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente hazánkban keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

Az első elemgyűjtő tartályok várhatóan szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek kereskedelmi egységeiben. Az országos rendszer kiépítése – mely várhatóan két évet vesz igénybe – után több mint húszezer ponton lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladékoktól.

INFOLINE:
Az elembegyűjtési pontok listáját a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (www.kvvm.hu) és a Re’lem Kht. (www.relem.hu) honlapjáról lehet majd letölteni.
Húszezer üzletben

A kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat. A begyűjtési kötelezettség azokra az elemet árusító kereskedőkre vonatkozik, amelyek leszerződnek a gyártókkal.

A gyártókat tömörítő koordináló szervezet a Re’lem Kht. A hálózatban a tervek szerint körülbelül húszezer üzlet vesz részt. Mindezen felül a már működő, önkormányzatokra és iskolákra kiterjedő begyűjtési hálózatok is megmaradnak. Az ezeken a helyeken átvett elemek ártalmatlanításának költségét azonban a jövőben a gyártók vállalják magukra.