Élelmiszerválság, ivóvízhiány a szárazság és fagy sújtotta Mexikóban

Élelmiszerválság, ivóvízhiány a szárazság és fagy sújtotta Mexikóban
Mexikóváros, 2012. január 31., kedd (MTI) – Kétmillió ember maradt ivóvíz nélkül Mexikóban, s az ország a kormány szerint történetének eddigi legsúlyosabb aszályával kénytelen szembenézni, ráadásul a hirtelen beálló hideg letarolta a termőföldek csaknem felét – adta hírül a The New York Times című amerikai napilap hírportálja.

 

A mexikói kormány az elmúlt hetekben 31 államból 19-ben 2,63 milliárd dollárnyi segélyt, benne ivóvizet és élelmiszert, csoportosított át a legjobban érintett mezőgazdasági területek részére. A hatóságok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy még legalább öt hónapig nem várható enyhülés, amíg komolyan be nem köszönt az esős évszak.

Noha a kormány a helyzet rosszabbodására számít, Zacatecas állam – az öt leginkább veszélyeztetett terület egyike – vasárnap fellélegezhetett, amikor 17 hónap után először eleredt az eső.

A legjobban sújtott közösségek egyike az északi Sierra Madre környékén élő tarahumara őslakosok. A szívósságukról és önállóságukról ismert népcsoportot az ország legszegényebbjei között tartják számon. Ellenőrizetlen hírek nyomán újságírók és segélymunkások érkeztek a helyszínre, hogy fényt derítsenek a helyzetre, s Isaax Oxenhaut, a mexikói Vöröskereszt munkatársa elmondta, hogy a közösség valóban mélyszegénységbe süllyedt, és már egyáltalán nincs mit betakarítaniuk.

Az ország mezőgazdasági területeinek csaknem 7 százaléka – főként az északi és középső részek – szenvedtek teljes veszteséget a mexikói mezőgazdasági minisztérium becslései szerint. A szárazság és a fagy már felnyomta bizonyos termékek, köztük a kukorica és a bab árát. Agustín Carstens, a központi bank elnöke múlt héten a davosi világgazdasági fórumon ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy mindez az infláció idei emelkedéséhez vezethet. A kormány azonban elmondta: nem számít arra, hogy az exportárak érintve lesznek ebben.