Elektronikus díjszedés 2009-es indulással – Népszabadság

A jelenlegi tervek szerint a 3,5 tonnánál nagyobb, kéttengelyes teherautók és az autóbuszok kilométerenként 27 forintot, a háromtengelyesek 33, a négy vagy többtengelyesek 40 forintot fizethetnek a 2009-re kiépülő elektronikus útdíjrendszerben – írja a lap.

A beruházás 90 milliárd forintba kerülhet, ezért a kormány az Országgyűlés jóváhagyását kéri a kiépítéshez. A Parlament leghamarabb áprilisban tárgyalhatja az elektronikus útdíjrendszer kiépítésének (ED) tervét. Ha a hónap közepén megadják a felhatalmazást a tender kiírására, a győztessel még az év vége előtt aláírhatják a szerződést, és a gazdasági tárca reményei szerint már 2008 végén működhet a rendszer – írja a lap. A személyautóval közlekedőket az elkövetkező öt évben nem érinti mindez, a kamionosok viszont jóval többet fizetnek majd, mint eddig.

A matricás rendszert felváltó ED 2009-re a tervek szerint 3100 kilométeren épülne ki, becslések szerint 26,4 milliárd forintból. A tendert kiíró Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a díjakat számlázó rendszer szolgáltatásaiért fizetne, öt éven keresztül összesen 69,3 milliárd forintot.