Elektromoskerítés nincs, félelemérzés van Monokon

Elektromoskerítés nincs, félelemérzés van Monokon
Monok – Félreértés csupán, hogy áramot vezetnek Monokon a kerítésbe. Csak védekezhetnének így is – mondta a polgármester, amikor Monkra mentünk, hogy utána járjunk a dolognak.  

Félreértésen alapul az a nekem tulajdonított és közzétett információ, amit egy újságírónak mondtam minap. Monokon, és más településen is – mint ahogy az kesznyétenben megtörtént – is védekezhetnek az emberek áramos dróttal a tolvajok, ellen. Teoretikusan említettem ezt egy riportban – pontosította és igazította helyre az interneten és újságban megjelent kijelentést Szepessy Zsolt, Monok polgármestere pénteken, amikor utánajártunk, hogy valóban védi-e így valaki abban a faluban portáját.

Nem tudnak áramos drótról

Előbb a jegyzőnek és a területileg illetékes rendőrőrs parancsnokának tettük fel a kérést: tudnak-e, halottak-e akár csak szóbeszéd alapján is arról, hogy Monokon elektromos árammal védené bárki is területét. Mindkét válasz nemleges volt. Ilyen információt nem kaptak, senki ilyen bejelentést nem tett, és így eljárás, vagy nyomozás sem indult ilyen ügyben – hangzott egybecsengően a jegyző és a parancsnok szájából. Az utca ember sem mondott ilyet. Valaki találgatott, hogy talán volt ilyen, de nem tudta megnevezni a helyet. Csupán hallomásra hivatkozott.

Félnek a betörőktől

A faluban véletlenszerűen szólítottunk meg embereket és csöngettünk be portákra. Sokan elmondták, hogy félnek a lopástól és betöréstől, de villanydrótos védelem nincs a községben. Hanák Miklós ötven éves, de nem emlékszik arra, hogy valaha is felvetődött volna bárki részéről a gondolat: áramot vezessen a kerítésbe. Miklós maga látott már menekülő betörőket, de őt még nem károsították meg. Nem volt atrocitás vele szemben. Saját portáját kutyáival őrizteti. Ha csak a kerítés közelébe megy is valaki az utcán az ebek azonnal csaholni kezdenek. Szegedi Imréné egyedül él, férjét elveszette és gyerekei sem laknak már a szülői házban. Az udvarán ugyancsak nagy kutya őrzi a házat. Dupla ajtó vezet a folyosóra, és a hátsó ajtónál vasrúddal biztosítja be a hívatlan vendégek ellen az épületet. Vele szemben sem követtek még el bűncselekményt, mégis félelemben él. Fél, hogy egyszer hozzá is bemennek. Elmennék biztonságosabb helyre is, de ide köt a házunk – mondta búcsúzóul…