Elektromos autóval gazdagodott a Debreceni Szakképzési Centrum

Akt.:
Elektromos autóval gazdagodott a Debreceni Szakképzési Centrum
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A kocsit a mindennapi életben is használják, hogy ezzel hirdessék, ezeké a járműveké a jövő.

Oktatási és szemléletformálási célokra alkalmazzák majd a centrumban a Volkswagen Golf típusú elektromos autót, amelyet csütörtökön vehettek át. A jármű beszerzéséhez nagy segítséget nyújtott az e-Mobi Nkft, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére jött létre, és közfeladatok kivitelezésében támogatják azt.

Az autón a tervek szerint az autószerelő, autóelektronikai műszerész, autótechnikus és mechatronikai technikusnak tanuló diákok az órák keretén belül tanulmányozhatják az innovatív megoldásokat. A Debreceni Szakképzési Centrum közleményében kifejtette, az autó töltését a központi épület napenergián alapuló energiaforrása biztosítja majd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotó: Molnár Péter

Közölték továbbá, hogy az elektromobilitás a hazai iparfejlesztés szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, mivel a járművek gyártása új alapokra helyeződik. Ezen felül az elektromobilitáshoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése is nagy potenciált rejt magában. A PWC „Merre tart az elektromos autók piaca?” című tanulmánya szerint 2023-ra Magyarországon közel 52 ezer hibrid és tisztán hálózatról tölthető autó lesz forgalomban, ez pedig új képességeket igénylő feladatokat ró az infrastruktúrára, a forgalomszervezésre, a hálózatüzemeltetésre és a szabályozókörnyezetre is.

HBN