Elek és Vanczák Diósgyőrben?

Árki Gábor sportigazgató (középen) Vanczák Vilmost (balra) és Elek Ékost (jobbra) is szívesen látná Diósgyőrben
Árki Gábor sportigazgató (középen) Vanczák Vilmost (balra) és Elek Ékost (jobbra) is szívesen látná Diósgyőrben
Miskolc – Hazatérne Elek Ákos és Vanczák Vilmos, a diósgyőri labdarúgócsapatban is megfordult két labdarúgó, akik sokszoros magyar válogatottak. Mekkora esély van arra, hogy Diósgyőrben folytassák? – kérdeztük a DVTK sportigazgatóját.

Az Észak-Magyarország keddi számában Elek Ákos, a csütörtökiben Vanczák Vilmos nyilatkozott. A két, a diósgyőri labdarúgócsapatban egyaránt megfordult labdarúgó, akik mindketten sokszoros magyar válogatottak, a hazatérésükről is szót ejtettek. Elek Ákos – bár szerződése még egy évig a kínai Changchun Yatai-hoz köti – a jövő évi Európa-bajnokság előtt szívesen játszana Magyarországon, Vanczák Vilmosnak pedig a svájci Sionnál a jövő nyáron jár le a kontraktusa. Valószínűleg minden DVTK szurkoló egyetért azzal, hogy a Diósgyőrben „elférnének”. És, hogy mekkora esély van arra, hogy ez így is legyen, arról a DVTK sportigazgatóját kérdeztük.

– Amióta elment tőlünk Elek Ákos, azóta folyamatosan tartom vele a kapcsolatot, amíg Kínában volt, kéthetente beszéltünk – mondta az Észak-Magyarországnak Árki Gábor. – Amikor a DVTK-tól távozott, már akkor azzal búcsúztunk tőle, hogy visszavárjuk, mert tisztában vagyunk vele, hogy ő egy olyan kaliberű labdarúgó, aki erősítést jelentene a Diósgyőr számára a pályán és az öltözőben egyaránt. Elek Ákos vezéregyéniség lehetne a csapatunkban, ha hozzánk térne vissza. De ez ugye feltételes mód, többszörösen is az. Túl azon, hogy mi is ismerjük a középpályás gondolatát az Eb előtti esetleges itthoni játékával kapcsolatosan, nem ismerjük jelenleg sem mi, sem a labdarúgó, hogy mi erről a véleménye a kínai klubjának, ahová őt még egy évig szerződés köti. De játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha esetleg elengednék. Nos, valószínűleg nem mi lennénk az egyetlen klub, amelyik szívesen látná Elek Ákost. És mivel a magyar játékosok szerepeltetésére vonatkozó szabályok miatt a jó és piacképes játékos iránt nagy a kereslet idehaza, így valószínűleg a mi ajánlatunk versenyezne más klubokéval. És ahhoz, hogy anyagi téren is vonzóak legyünk Elek Ákos számára, bőven erőn felüli vállalást kellene tennünk. Annyi előnyünk van a többi klubbal szemben, hogy Ákos Borsod megyei fiú, ő itt van otthon, kérdés, hogy ez forintokban kifejezve mennyit ér.

Másokkal is

A másik válogatott labdarúgó, Vanczák Vilmos esetleges megszerzéséről is megkérdeztük a diósgyőri klubvezetőt.

– Az ő helyzete picit más, hiszen ő külföldi karrierjének lezárása után térne haza, azért, hogy megtalálja helyét a magyar futballban, ezzel szemben Elek Ákos egy 27 éves piacképes futballista, aki egy jó Eb-szerepléssel akár még a kínainál is jobb ajánlatot kaphat, Nyugat-Európa valamelyik csapatától – mondta a sportigazgató az Észak-Magyarországnak. – De maradva a kérdésnél: Vanczák Vilmossal néhány napja beszéltem és abban maradtunk, hogy amikor a jövő hónapban hazatér szabadságra, leülünk és beszélgetünk vele a jövőjéről. Természetesen egy ilyen rutinos játékost szívesen látnánk csapatunkban, de az csak egy dolog, hogy diósgyőri nevelésű játékos, az egy másik kérdés, hogy a hazaköltözés után a családi döntés alapján hol szeretnének élni. Ennyit a két válogatott játékosról, de annyit mindenképpen szeretnék még elmondani, hogy a két említett futballistán kívül természetesen több labdarúgóval is kapcsolatban, tárgyalásban vagyunk.

– Berecz Csaba –


Teljes jogú csapattagként ünnepelt Vanczák Vilmos

Miskolc – Vanczák Vilmos júniusnál hamarabb aligha tud Magyarországra igazolni, még nem tudni, hová. tovább »

Leírhatatlan, amit érez Elek Ákos

Miskolc – Elek Ákos 37. válogatott mérkőzésén ünnepelte a kontinens­viadalra való kijutást. tovább »