Friss hírek

2009.05.21. 12:47

Kilábalt a válságból a Fejér megyei Óbarok - négy év alatt harmincmilliós mínuszt szűntettek meg

<p>Kilábalt a válságból Óbarok. Négy évvel ezelőtt még a költségvetés 25 százaléka hiányzott a Fejér megyei településen, és a tartozásokkal együtt az önkormányzatnak 30 milliós mínusza volt. Mára nulszaldós a költségvetés, és nincs tartozásuk.</p>

Három évvel ezelőtt az új testület hozott megszorító intézkedéseket. Ezek között a takarítást, és a szolgáltatásokat kiadták cégeknek, nem fizettek főállású embereket. A hivatalba kevesebb költséggel járó fiatalokat vettek fel. Kistraktort bérelnek a fűnyíráshoz, és maguk végzik a közterület fenntartását. Csak a korábban elindított pályázatokat vitték végig, olyan fejlesztésekbe nem kezdtek bele, amelyek önereje megterhelte volna a büdzsét.

Olyan adókat is kivetettek, amelyekkel korábban nem élt az önkormányzat. Bevezették például a szemétszállítási díjat. Ez évente 15-20 ezer forintos plusz kiadást jelent a családoknak, csak a szociálisan rászorulókat támogatják, és segítségként felére, 3 ezer forintra csökkentették a kommunális adót. Megszűntették az alanyi jogon járó tankönyveket, és csak a rászorulók kapnak ingyenes tankönyvet.

A lakosok támogatták a törekvéseiket, még ha most nem is ő a legnépszerűbb ember a községben - mondta a Független Hírügynökségnek Borbíró Mihály polgármester. Mint mondta, az emberek megértették, hogy olyan juttatásokat, amelyek megterhelik a költségvetést, meg kell szüntetni.

Óbarok Fejér megye északi részén, a Váli-víz partján, Bicske és Szárliget között fekvő település. 800 ember él ott. Az önkormányzat 2005-ben 65 millió forintból gazdálkodott, ebből a hiány 15 millió forint volt. 2009-ben 72 millió forint a költségvetés fő összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!