Elek Ákos: A nyelv és a közlekedés megtanulhatatlan…

Elek Ákos
Elek Ákos
Miskolc, Ózd – Elek Ákos jó Eb-szerepléssel hívná fel magára a figyelmet.

Tizenöt órás utazást követően vasárnap este érkezett haza Magyarországra Elek Ákos, a DVTK egykori csapatkapitánya, a kínai Changchun Yatai jelenlegi középpályása. A szabadság a két Európa-bajnoki selejtező (szeptember 4-én Romániát fogadják a mieink, szeptember 7-én pedig Belfastban lépnek pályára Észak-Írország ellen) összecsapás végéig tart, Elek Ákos szeptember 10-én „fut be” ázsiai egyesületéhez. A 27 esztendős játékos itthon sem tétlenkedik, hiszen edzéslehetőséget kért a diósgyőriektől, s természetesen kapott is arra engedélyt, hogy a csapattal tréningezzen.

– A vezetőedzőt, Bekő Balázst hívtam fel ezzel a kéréssel, hiszen ismerjük egymást a Videotonból. Köszönöm, hogy lehetőséget kaptam – nyilatkozta lapunknak Elek Ákos. – Most pénteken is voltam a stadionban, szombaton azonban egyedül fogok edzeni, tervezek egy kis kondit, illetve futást. Hétfőtől péntekig ismét Diósgyőrben leszek, a 36. héttől pedig indul a válogatott összetartása a két nagyon fontos Eb-selejtezőre.

Előbb-utóbb

Mondott-e valamit a volt társainak, biztatta-e őket? – kérdeztük a 32-szeres válogatottat.

– Először is: örülök annak, hogy velük voltam. Amikor most pénteken jöttem el, sok sikert kívántam nekik a meccs­re, ez természetes. Három edzésünk volt eddig közösen, ezeken én azt láttam, hogy minden szépen fel van építve, s mindenki jól dolgozik. Az, hogy most mi van, hogyan áll a csapat, egy pillanatnyi állapot, a becsületes munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye – hangsúlyozta Elek Ákos.

Ezután arra voltunk kíváncsiak, hogy a középpályás mennyire tudott beilleszkedni a csapatba, mennyire tudta elsajátítani a kínai életformát.

– A csapatba könnyebb volt beilleszkedni, mint az életformát megszokni, de nincs különösebb probléma – tette hozzá Elek Ákos. – A nyáron két és fél hónapot kinn volt velem a család is, így azért minden könnyebben ment. Mi a legnehezebb? Nyilván a nyelv elsajátítása, minden elismerésem azoknak, akik nem kínaiak, és beszélnek kínaiul, amely szinte megtanulhatatlan. A közlekedést sem volt egyszerű megszokni. Sofőröm van, ő hoz-visz, ahová kell. Egy-két órával előtte megírom neki, hogy szeretnék valahová menni, aztán jön értem, mert ott vezetni képtelenség egy európai embernek.

Elégedettek

A Changchun Yatai jelenleg a 9. helyen áll az élvonalban, Elek Ákos pedig 21 meccsen lépett pályára a csapatban, egy gólt szerzett. Hogy az előzővel mennyire elégedett a klubvezetés, utóbbival pedig ő maga? – megkérdeztük.

– Az első kilenc meccsen csak egy győzelmünk volt, nagyon alul voltunk, edzőváltás történt, s mivel ilyen rosszul sikerült a start, az fogalmazódott meg a vezetésben, hogy csak maradjunk benn – sorolta Elek Ákos. – Utána nyertünk három mérkőzést, s gyakorlatilag három hónapja ezen kilencedik pozíció körül mozgunk, úgyhogy az előző két szezont figyelembe véve elégedettek a klubnál. Az edzővel beszélünk, a találkozók nagy részén játszottam, ez is egy jelzés, ha nem lenne megelégedve azzal, amit csinálok, nyilván nem tenne be. Ugyanazon a poszton focizom, mint Diósgyőrben, az egy gól nem sok, de Diósgyőrben sem arról voltam híres, hogy egyiket lőttem a másik után.

Nem lehet kiszámítani

Az év elején két évadra szóló szerződést kötött Elek Ákos a Yatai-jal, ami 2016 őszén jár le, ami még nem most lesz, de azért érdeklődtünk arról, hogy mik a távlati tervei.

– Az A-verzió, a legoptimálisabb elképzelés az lenne, ha sikerülne a válogatottal kijutni az Európa-bajnokságra, és ott olyan teljesítményt tudnék nyújtani, amivel felhívnám magamra a figyelmet és el tudnék igazolni valamelyik nyugat-európai klubba – válaszolta az ózdi születésű játékos. – Hogy ennek lesz-e alapja, arra rövidesen választ kapunk. A B-terv az, hogy hosszabbítok Kínában, de egy dolog, hogy én mit tervezek, és egy másik, hogy a végén hogyan alakul. A futballban sok mindent nem lehet kiszámítani: például ha jön egy új edző decemberben, és nem számít rám a továbbiakban, akkor az megint egy új szituáció.

ÉM-MI


Így áll a kínai bajnokság jelenleg

1. Guangzhou 51 pont,
2. Shanghai SIPG 49,
3. Shandong Luneng 46,
4. Beijing Guoan 44,
5. Shijiazhuang 34,
6. Shanghai Shenhua 33,
7. Jiangsu Sainty 32,
8. Henan Construction 29,
9. Changchun Yatai 27,
10. Guizhou Renhe 25,
11. Chongqing Lifan 24,
12. Hangzhou Greentown 24,
13. Liaoning 22,
14. Tianjin Teda 22,
15. Guangzhou R&F 22,
16. Shanghai Shenxin 14.

Az Újpest ellen

Elek Ákos elárulta: bár a mai Paks – DVTK bajnokit nem tudja megnézni, lévén nem adja a közvetítési jogokat birtokló televíziós csatorna, a jövő hét végén, az Újpest elleni hazai derbin biztosan ott lesz a lelátón.

Elek Ákos és Novothny Soma Diósgyőrben edz

Miskolc – A Diósgyőri VTK szerda délelőtti edzésén a régiek mellett két új arc is feltűnt. tovább »