Elegük lett Debrecenből és a panelből

Peterle Gabriella friss diplomás közgazdászként 2000-ben kötött házasságot Pólyik Ferenccel, aki egy épületgépészeti cég alkalmazottja.

Mindketten vámospércsiek, ám a házasságkötésük után beköltöztek Debrecenbe az ifjú férj másfél szobás panellakásába. Hét közben jól elvoltak, hisz mindig késő este értek haza. Sokat túlóráztak, gyűjtötték a pénzt, hisz tudták: nem a panelban fognak megöregedni. Tervezték az építkezést.

Visszavágytak a családhoz

Mindig vártuk a hétvégét, s jöttünk haza, Vámospércsre. A szülőknél teleszívtuk magunkat friss pércsi levegővel, s a közvetlen, szeretetteljes légkörrel, ami mindkettőnk családjában körülvett bennünket. Azzal bírtuk megint péntekig – meséli a bájos, közvetlen fiatalasszony, miközben egyik szeme állandóan a bébikomppal közlekedő kilenc hónapos Lilit követi.

Tudtuk, annyi pénzünk nem lesz, hogy Debrecenben vegyünk telket, így evidens volt, hogy jövünk haza. A város közepén találtunk telket, amit 2001-ben megvettünk, de azonnal nem tudtuk elkezdeni az építkezést, ugyanis előbb fel kellett tölteni a mélyen fekvő területet. Minden négyzetméterre egy köbméter föld kellett, de jöhetne még rá újabb 1400 m3, ugyanis ennyi négyzetméter a telkünk. 2002-ben leraktuk az alapot, s csak egy év múlva folytattuk.

Sok segítséget kaptak

Mindent a férjemmel közösen terveztünk el. Nem akartunk nagyon nagy lakást, s mindenképpen egy szintben gondolkodtunk. 105 m2 lett a lakótér, ezenkívül van a garázs és a terasz. A nappalit, konyhát, ebédlőt egy térben valósítottuk meg, ahogy elképzeltük, s egy-egy zug nekünk és a picinek. Plusz egy szobát mindenképpen akartunk, hisz ha Lilinek testvére születik, akkor is szükséges, de ha vendég jön, vagy ha valemelyikünk szülője idősebb korában nálunk akar lenni, tudjunk külön szobát biztosítani.

– Addig olyan dolgozófélének használjuk majd. A mai divattal ellentétben „normális” méretű szobákat terveztünk, 14-16 m2-eseket, de ennek fejében lemondtunk a gardróbszobáról, és a mosókonyháról. A széles folyosón kényelmesen elfér a gardrób, s a babakocsi is. A fürdőszobában a kazán alá éppen befért a mosógép. A sarokkád, és a ruhaszárító is kényelmesen megközelíthető, de a hatalmas teraszon is tudok szárítani.

– Sőt jó időben az étkezéseknek is ragyogó helyszíne lesz, s szabadtéri főzésekre is meghívhatjuk a barátainkat. Szerencsénk volt, sikerült kedvezményes kamatozású hitelt felvennünk, s így az elmúlt év végére el is készült az otthonunk. A debreceni lakást el akartuk adni, de a panelra nincs kereslet, így kiadtuk albérletbe. Pótol valamit a törlesztőrészletbe.

– Mindkettőnk szüleitől, a testvéreinktől, de a tágabb családtól is rengeteg segítséget kaptunk. Ki-ki a lehetőségeihez képest támogatott bennünket az építkezés alatt, és persze azóta is. Tavaly novemberben született Lilike. A kórházból egyből az új lakásba szerettük volna hozni, de úgy döntöttünk, a telet még a panelban töltjük. Féltünk, hogy a falak nem száradtak ki jól, s a kislánynak az nem lesz jó! Augusztus közepén költöztünk be. Már most tudjuk, hogy jól döntöttünk, amikor hazajöttünk. Itt vagyunk igazán itthon. Közel a város, a bejárás nem nagy ár ezért a nyugalomért, ami körülvesz bennünket – mondja mosolyogva a háziasszony, s a férj helyeslően bólogat.

Egyszerű, praktikus

A férjem fabútorokat képzelt el, én a modernebb felé is kacsingattam. Úgy érzem, sikerült kompromisszumos megoldásként a fa színét más színű anyagokkal kombinálva közös nevezőre jutnunk. A konyhában pasztellsárga az ajtó, de a keret s a munkalap faszínű, illik a nappali törtfehér ülőgarnitúrájához. A hálószobába egyszerű, helyben gyártott biogarnitúrát vásároltunk. Rátaláltam arra a bútorcsaládra is, amelynek van gardróbja, tálalója, étkezője, sőt még fogast és cipősszekrényt is gyártanak hozzá.

– A Lilike bútorát örököltük a nővérem kislányától. Nagyon megbecsülte Fruzsika. Édesapám vette neki, aki sajnos már nem él. Így legalább mindkét unokájának adott valamit. A színes függöny és a hozzávaló ágytakaró nagyon feldobja a fehér bútorokat. Mindenben az egyszerűségre törekedtünk, ez illik leginkább hozzánk. A lakás kész, de hátravan még a kert rendbetétele. Bízunk benne, hogy Lilike jövőre már egy szép parkos udvaron fog futkározni.