Elegük lett a kamionokból Sajószögeden

Akt.:
Forgalomlassító demonstráció Sajószögeden.
Forgalomlassító demonstráció Sajószögeden. - © Fotó: Vajda János
Sajószöged – Félpályás útlezárással tiltakoztak Sajószögeden az átmenő kamionforgalom ellen.

„A 35-ös nem tranzitút, menjetek máshová!” – kiabálták Sajószögeden minden arra járó kamionnak hetfőn reggel. A település lakói végképp megelégelték, hogy a nehézgépjárművek egész sora hajt át a falu főutcáján, a 35-ös úton és ezzel veszélyezteti az ott élők biztonságát. Az elmúlt három esztendőben nem egy súlyos, sőt halálos baleset is történt, amelynek egyik résztvevője egy kamion volt.

Az utolsó csepp a pohárban egy tavaly őszi baleset volt. Akkor kezdték el szervezni a tiltakozást, amely félpályás útlezárás formájában hétfőn reggel öltött testet.

img_7242_650

„Nem tudunk aludni…”

A kamionforgalom ellen közel száz sajószögedi tiltakozott úgy, hogy – természetesen rendőri irányítás mellett – a 35-ös Tiszaújváros felé eső sávját lezárták, és ott gyűltek össze a tiltakozók.

Gratuleczki István is ott állt a tüntetők között. Kezében egy olyan táblát tartott, amely azt ábrázolta, hogy hogyan kellene kikerülniük Sajószögedet, pontosabban a 35-ös út ezen szakaszát a nehézgépjárműveknek.

„Minden hajnali fél 5-től beindul a verkli és csak jönnek, jönnek a kamionok, és nem hagyják az embereket, főleg a gyerekeket aludni. A rezgés miatt kezdenek a házak is tönkremenni, mert döngetnek végig a falun a nagy teherautók. Ezen a táblán azt mutatjuk be, hogy amennyiben a kamionosok nem a 35-ös utat választanák, hanem – ahogy az rendjén van – az M30-as és az M3-as autópályát, akkor mindössze 6 kilométerrel lenne hosszabb az útjuk, de – tapasztalatból mondom, sokkal rövidebb a menetidejük, hiszen a sztrádán gyorsabban lehet haladni…”

A 20 tonnánál nehezebb gépjárművekre vonatkozó tiltó tábla ki van téve végig a 35-ös út ezen szakaszán. Ennek ellenére azt tapasztalják a sajószögediek és a nagycsécsiek is, hogy olyan, mintha nem is lenne tiltás.

„Úgy gondoljuk, túl sok a kivétel, sokan kapják meg – ki tudja, mi okból – az engedélyt, hogy erre haladhatnak el a kamionjaikkal – magyarázta társai nevében a demonstráló férfi.

img_7198_650

Már tárgyalnak róla

„Mi magunk is látjuk, tapasztaljuk, hogy megnövekedett a kamionforgalom Sajószögeden – mondta kérdésünkre dr. Gulyás Mihály polgármester. – Azt illúziónak tartom, hogy ki lehetne teljesen tiltani a kamionforgalmat a településről, hiszen sokan vannak, akiknek itt vagy az út mentén, a közelben van a telephelyük, és sokan ide szállítanak termékeket. Őket nem lenne ildomos korlátozni tevékenységükben. A megnyugtató megoldás érdekében Koncz Ferenc és Tállai András országgyűlési képviselőkkel – mindketten érintettek a kérdésben – tárgyaltunk és mihamarabb megoldást találhatunk erre a problémára.”

img_7221_650

A polgármester elmondta, hogy az útszakasz tiltás ellenére történő használatára – tapasztalatai szerint – tényleg sok engedélyt adtak ki. Mint mondta, az engedélyeknek a véleményezési joga a jegyző hatásköre.

Az utóbbi időben érkeztek is ilyen véleményezési kérelmek a közútkezelőtől, és nagyon sok esetben a kiadás elutasítását javasolták. Ez is segíthet a kamionforgalom visszaszorításában.

-Szaniszló Bálint-

 


Veszélyes kamionforgalom ellen tiltakoztak a sajószögediek.
Sajószöged – Az elviselhetetlenül veszélyes kamionforgalom ellen félpályás útlezárással demonstráltak a sajószögediek hétfőn reggel. Már évekkel ezelőtt jelezte Sajószöged és Nagycsécs lakossága, hogy a településeken áthaladó 35-ös számú főút forgalma jelentősen megnövekedett és ez elviselhe...