Elégedetlenek a testükkel az ausztrál tinédzserek

Az ausztrál lányok többsége elégedetlen a testével. Egy vasárnap közzétett felmérés szerint
a fiatalok negyede alávetné magát plasztikai műtétnek, 2 százalékuk pedig már feküdt kés alatt. A kutatók négyezer 11 és 18 év közötti lányt kérdeztek drogról, szexről, testsúlyról és sebészeti beavatkozásról.

A válaszadók majdnem 60 százaléka vékonyabb szeretne lenni, 45 százalékának pedig van olyan ismerőse, aki étkezési problémával küzd. Négy lányból egy biztosan elmenne plasztikai sebészhez, ha megtehetné, a 4000 megkérdezettből pedig 80 már valamit át is alakíttatott magán.

Dr. Jenny O’Dea, a Sydney Egyetem professzora úgy véli, a plasztikai beavatkozás addig jelentős kérdés a lányoknál, amíg testük még alakul. A professzor szerint aggasztó, hogy a divattrend a plasztikai sebészet felé halad, amit még mindig legenda övez, és amiről úgy tartják, hogy önbizalmat adhat az embernek. Szerinte a kamasz lányoknak a barátokkal, a kapcsolatukkal és a jövőjükkel kellene foglalkozniuk, nem pedig a külsejükkel.

A fiatalokat a kábitószerről is kérdezték a kutatók. Kiderült, hogy az ausztrál lányok 3 százaléka kipróbálta már az ice nevű partidrogot, 5 százalékuk szedett be extasy tablettát és 13 százalékuk már szívott marihuánát. Míg csupán 13 százalékuk ismerte el, hogy szokott dohányozni, addig minden második lány bevallotta, hogy rendszeresen iszik alkoholt, ötből egy lány pedig részegen tett már olyat, amit később megbánt.

Négyből egy tinédzser él rendszeres szexuális életet, egyharmaduk pedig nem használ óvszert, a védekezés más formájára nem kérdezett rá a tanulmány.