X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő – Eldördült a rajtpisztoly Miskolcon, a tűzoltók országos szakmai vetélkedőjén

Akt.:
Eldördült a rajtpisztoly Miskolcon, a tűzoltók országos szakmai vetélkedőjén
Eldördült a rajtpisztoly Miskolcon, a tűzoltók országos szakmai vetélkedőjén
Miskolc – Hétfőn kezdődött és szerdáig tart az immár tizedik alkalommal megrendezett Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett nagyszabású programsorozatnak idén Miskolc ad otthont. A megyei döntőkből bejutott hivatásos tűzoltók, valamint a szintén rajthoz álló önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók csapatversenyekben és egyéniben is összemérik tudásukat.

A tizedik alkalommal megrendezett országos szakmai vetélkedőre az elődöntők során legjobb megyei eredményeket elért hivatásos tűzoltó csapatok jutottak be – rajtuk kívül hat önkormányzati, három létesítményi és két önkéntes tűzoltó csapat állt rajtvonalhoz. Az első napon a nem hivatásos egységek mérkőztek meg a gyakorlati csapatfeladatokban, míg a hivatásos kollégáik elméleti feladatokban versenyeztek (szakmai tesztek kitöltésével), egyéni versenyzőkként. Kedden váltás következik: a hivatásos tűzoltók állnak csapatként a gyakorlati pályákhoz, míg az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltók egyéniben adnak számot elméleti tudásukról. Szerda délelőtt tartják meg a szakmai verseny sajtó számára is nyilvános szakaszát, majd ugyanezen nap délutánján az eredményhirdetés és a verseny zárása következik. A gyakorlati pályákon a tűzoltók mindazon technikai tudásukról számot adnak, amit a napi gyakorlatban is bevetnek az emberi életek és anyagi javak mentése során.

A verseny első, hétfői napján tehát az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók gyakorlati vetélkedőjét tartották meg, a rendezvénynek otthont adó DAM 2004 acél-és hengermű területén. A csapatok háromféle műszaki mentési, és egy komplex tűzoltási feladat megoldásában versengtek egymással. A gépjárművezetők ugyanakkor a vezetéstechnikai pályán mérték össze járműirányítási képességeiket. A napot a hivatásos tűzoltók egyéni elméleti versenye zárta. Itt három – beosztotti, irányítói és a gépjárművezetői – kategóriában álltak rajthoz az egyes versenyzők és oldották meg a saját szakterületükhöz mért tesztfeladatokat.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –