Eldőlt: bezár a Zalabaromfi, elbocsátják a dolgozókat

Nem indítható újra a Zalabaromfi, az üzem csaknem 700 dolgozóját csoportos létszámleépítéssel elbocsátják. A tulajdonosok döntése végleges, állítólag már a munkaügyi központot is tájékoztatták róla – tájékoztatta kedden a Független Hírügynökséget Tóthné Kiss Teréz, az üzemi tanács elnöke.

A hír nem érte váratlanul a baromfifeldolgozó üzem dolgozóit, de attól félnek, hogy a cég szeptember eleje óta tartó agóniája miatt már annyi pénzük sincs a tulajdonosoknak, hogy az elmaradt béreket, végkielégítéseket kifizessék – tette hozzá az üzemi tanács elnöke. Ugyanakkor a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezeteinek vezetőivel hétfőn, Budapesten tartott egyeztetésén a cégcsoport tulajdonosi képviselője ígéretet tett a dolgozók elmaradt juttatásainak rendezésére.

A Zalabaromfinál szeptember 10-én állt le a termelés, miután kiderült, hogy a cég folyószámláit zárolta a bank. Azóta sem derült ki, hogy miért. A tulajdonosok szerint a CIB titkolózik, a banknál viszont azt állítják, hogy azért nem tudnak tájékoztatást adni az érintetteknek és a közvéleménynek, mert a baromfifeldolgozó vezetői nem adtak felmentést a banktitok megtartása alól.

A Zalabaromfi nemcsak a dolgozóknak, hanem a beszállítóknak is tartozik. Emiatt a takarmánykeverők a múlt héten, néhány napra leállították a Zalabaromfi 350 ezer darab – gazdákhoz kihelyezett – pulykáinak takarmányellátását. A tenyésztők végül abban állapodtak meg a takarmánykeverőkkel, hogy e hónap végéig még lesz mit enniük az állatoknak. A telepeken közben óriási a zsúfoltság, napról napra egyre több a túltartott pulyka, gyakori az elhullás. Emiatt a Zalabaromfi ellen – állatkínzás miatt – feljelentetést tett a rendőrségen egy állatvédő szervezet.

A pulykatartók kedden 10 órától a CIB Bank előtt, Budapesten demonstrálnak. Képviselőik aztán átmennek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, hogy állami segítséget kérjenek. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor déltől a Kossuth téren folytatják a tüntetést – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dodonka József, a termelői konzorcium vezetője.Sporthírek