Sport

2016.12.22. 16:55

A teljesítőképesség határán

Miskolc - Egy verseny, ahol nem a helyezés, hanem önmagunk legyőzése a cél.

Miskolc - Egy verseny, ahol nem a helyezés, hanem önmagunk legyőzése a cél.

A tengeren túlról indult a Spartan Race nevű akadályverseny, amelynek fő küldetése nem az, hogy versenyre bírja az indulókat, hanem, hogy mindenki megtalálhassa magában a spártait, hogy mozgásra, egészséges életmódra ösztökélje az embereket. A kalandnak mára a világ számtalan országában és hazánkban is egyre nagyobb tábora van, sőt Miskolcon is indult egy edzőcsapat.

Magamat akarom legyőzni minden alkalommal, hogy bizonyítsak.

Csepregi Balázs

Csepregi Balázs, a miskolci training group vezetője 2014-ben találkozott a Spartannal és elhatározta, hogy felkészül, majd elindul egy versenyen.

Néhány nap múlva…

– 2015 áprilisában Mogyoródon rendeztek egy futamot, ahol elindultam és a táv teljesítése után biztos voltam benne, hogy még egyszer ilyen szenvedésnek nem teszem ki magam. De néhány nap múlva már másképpen gondoltam és aztán beszippantott a dolog – meséli.

A Spartan Race tulajdonképpen egy terepfutás, amit azonban akadályokkal nehezítenek. A versenyzőknek sáron, vízen, szögesdrótakadályon, mászófalakon kell átküzdeniük magukat, illetve különböző súlyokat kell cipelni vagy húzni. Eltérő távú és akadályszámú versenytípusok léteznek, olyan is, amelyeket időre, vagy csapatban kell teljesíteni.

A Spartan Race-nek van hivatalos szervezete, régiós és országos is, illetve helyi edzőcsoportok működnek településeken.

– Én alapíthattam meg a miskolci training groupot, amelynek így a vezetője lettem. Rendszeresen tartunk az előírás szerint ingyenes, nyílt edzéseket, amelyhez bárki csatlakozhat. Akkor is, ha csak futni, mozogni szeretne egy kicsit jó társaságban, nem feltétel, hogy versenyen induljon, bárkit várunk szeretettel – magyarázza Balázs.

Ma már Páhi Kittivel ketten a fő mozgatórúgói a miskolci csapatnak, mindketten imádják a terepfutást, így ilyen versenyekre is „kikacsintanak”. Ennek is köszönhetik, hogy a közelmúltban egy sportruházati áruházlánc felajánlotta a szponzorációját a miskolci duónak.

– Sokat futunk, mert szeretjük, de a Spartan Race más típusú felkészülést is igényel, így súlyzós, illetve saját testsúlyos, statikus edzést is végzek, súlymellénnyel nehezítve. De az egészet nem azért csinálom, hogy érmeket kapjak vagy másokat legyőzzek, hanem, hogy edzett legyek. Magamat akarom legyőzni minden alkalommal, hogy bizonyítsam, képes vagyok rá – mondja Balázs.

Aki kedvet kap a mozgáshoz, az keresheti a csapatot a közösségi oldalon. 2017 júniusában pedig Kazincbarcika ad otthont egy Super Hungary futamnak.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!