Elbontják a Kossuth téri kordont

Hétfőn elbontják a Kossuth téri kordont – jelentette be az országos rendőrfőkapitány. A március 15-i rendbontások miatt a rendőrség 56 embert állított elő. Az összecsapásokban 7 rendőr és 1 tüntető sérült meg.

A rendőrség hétfőn – egy kockázatelemzést követően – elbontja a fővárosi Kossuth téren tavaly ősszel felállított kordont – ezt Bene László, országos rendőrfőkapitány jelentette be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a következő napokban nem számítanak újabb zavargásokra, de a jövőben fel kell készülnie a rendvédelmi szerveknek hasonló eseményekre.

A csütörtök esti zavargásokban 1 rendőr súlyosan, 6 könnyebben sérült meg. A súlyosan sérült rendőr fejét kővel dobták meg, sebét össze kellett varrni. A tüntetők közül egy ember sérült meg könnyebben. A rendőrség összesen 56 embert állított elő, 12 embert bűncselekmény alapos gyanújával vittek be a rendőrök, őket egyebek mellett hivatalos személy elleni erőszakkal és rongálással gyanúsítják, 44 ember ellen szabálysértés miatt indítottak eljárást. Két ember van jelenleg is őrizetben, a többieket elengedték.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezi Budaházy György előzetes letartóztatását az ügyészségnél, mert szökésére, elrejtőzésére ugyanúgy számítani lehet, mint a bűnismétlésre. Budaházy György csütörtök esti kihallgatásán elismerte a szovjet emlékmű megrongálását, ám a 10 millió forintos kárt vitatta. Az NNI Budaházyt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével is gyanúsítja.