Elbocsátó, szép üzenet

Elbocsátó, szép üzenet
SMS-ben tudatnák a munkavállalókkal, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

Az SMS-ben való kirúgás legfőbb előnye a munkáltatóra nézve, hogy ezzel elkerüli a személyes kontaktust, nem kell súlyos mondatoknak elhagynia a száját, egyszerűen csak elővenné a sablonok mappából az üzenetet, a munkavállalónak meg már úgyis teljesen mindegy…

A dolog aztán került fókuszba, hogy nyugati szomszédainknál kezdett gyakorlatba jönni az SMS-ben való elbocsátás, az Osztrák Legfelsőbb Bíróság viszont gyorsan elejét vette a dolognak, és kimondta: törvénytelen az ilyen módon való kirúgás, de csupán azért, mert abból hiányzik a munkáltató saját kezű aláírása, e nélkül pedig a “dokumentum” nem tekinthető hitelesnek.

A precedens értékű pert egy fiatal gyakornok indította, mert sérelmezte, hogy főnöke rövid szöveges üzenetben adta tudtára: a továbbiakban nem tart igényt a munkájára. Az akkor gyakornokként dolgozó lány azt is sérelmezte, hogy egy korábbi alkalommal a felettese szabadságra kötelezte, ugyanúgy SMS-ben, ami a bíróság szerint szintén törvénytelen. A felperes végül 11.000 euró kártérítést kapott, a nagy viszhangot kiváltó ügy pedig precedens értékkel bír Ausztriában.

Az ítélet azonban további kérdéseket vet föl, például azt, hogy mi van akkor, ha épp nem text formátumú üzeneteről van szó, hanem például MMS-ről, amiben épp ott szerepelhet az aláírás digitalizált formában. A bíróság ugyanis nem az eljárás etikátlan mivoltát kifogásolta, hanem formai követelményekre hivatkozva mondott nemet az SMS-ben való kirúgásra.

További cikkek:

  • Fallout 3 videó trailer
  • Az internetszolgáltatók felveszik a kesztyűt
  • Ingyenes játékkonzol a Microsoft-tól?
  • A videójáték lekörözi Hollywoodot
  • Érkezik az intelligens taj-kártya
  • IT/Multimédia
  •