Elbocsátják a bonyhádi cipőgyár dolgozóit

Az összes dolgozójának felmond a bonyhádi cipőgyár. A csoportos létszámleépítési szándékát a cég már közölte a munkaügyi hivatal helyi kirendeltségével, valamint a dolgozókkal. A 186 dolgozóból 161-et küldene el a bonyhádi cipőgyár, a Mebona Bőripari Kft. A fennmaradó 25 fő GYES-en, illetve GYED-en van. A létszámleépítési szándékát szeptember 22-én jelezte a cég a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ bonyhádi kirendeltségével – mondta a Független Hírügynökségnek Budai Zoltán, a kirendeltség vezetője.

A cég a leépítést azzal indokolta, hogy a cipők iránt alacsony a kereslet, a nyugat-európai piacukat elveszítették. Az alkalmazottakat a létszámleépítésről már tájékoztatták, csaknem egy hete pedig már nem is kell dolgozniuk. A kft. több potenciális vevővel is tárgyal, köztük külföldiekkel, de eddig nem jártak sikerrel.

Budai Zoltán elmondta: a törvény értelmében a cégnek a szándéknyilatkozat után 22 napja van arra, hogy végleg nyilatkozzon: továbbra is fenntartja-e a felmondási szándékát, vagy mégis tudja foglalkoztatni a dolgozóit. A Független Hírügynökség úgy tudja, munkásokat végleg elbocsátják, a cégnek ugyanis több mint 60 millió forintos adóssága van: a dolgozóknak, az adóhivatalnak, a beszállítóknak tartozik. Budai szerint a szakképzett dolgozók lehet, hogy el tudnak helyezkedni helyben, Bonyhádon ugyanis több olyan cég van, amelyek cipőgyártással, bőrfeldolgozással foglalkozik. A segéd, illetve betanított munkásokkal azonban nem tudni mi lesz.