Elbocsátások a fővárosi középiskolákban

Július 1-jével várhatóan 381 dolgozót küldenek el a fővárosi középiskolákból, közülük 189 pedagógus. A fővárosi oktatási intézmények átszervezése összesen 36 középiskolát érint a befogadókkal együtt, ebből 19 szűnik meg. A létszámleépítéshez kapcsolódó járandóságok kifizetéséhez 770 millió forint szükséges, ennek felére pályázatot nyújt be a főváros a központi költségvetéshez. Az előterjesztésről április 26-án dönt a fővárosi közgyűlés.

A főváros március 1-jén döntött a szakképző intézmények átszervezéséről, ezen belül arról, hogy jogutóddal megszüntet 19 iskolát. Az összevont intézmények elkészítették a következő tanév várható tantárgyfelosztását, így kialakult a tervezett szakmai és technikai álláshelyek száma. Július 1-jével összesen 619 álláshely szűnik meg, amelyből 381 a betöltött. Az elbocsátandók közül 189 pedagógus. Az iskolák közlése szerint a létszámleépítés várhatóan 135 esetben nyugdíjast érint. A személyi kérdésekről véglegesen a szeptemberi beiskolázási adatok ismeretében döntenek.

A létszámleépítések kiadásaihoz, a felmentések, végkielégítések és egyéb járandóságok kifizetéséhez 770 millió forint szükséges, ennek felére pályázatot nyújt be a főváros a központi költségvetéshez.

Az iskolákban a felszabaduló szolgálati lakásokat oktatási célra használják majd. Július 1-jével forgalomképessé minősítik a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola Murányi utcai és a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola Hernád utcai épületét. Ezeken kívül eladható lesz egy Kőbányai úti, illetve egy pócsmegyeri, a főváros tulajdonában lévő volt oktatási ingatlan. Az értékesítésből befolyt összeg oktatási fejlesztések megvalósítására fordítják.