ElBaradei egyiptomi elnök lenne

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) volt vezetõje kedden azt mondta: kész részt venni az egyiptomi elnökválasztáson. Mohhamed ElBaradei, aki tavaly köszönt le a NAÜ élérõl, kijelentette: kész ringbe szállni Hoszni Mubarak jelenlegi államfõvel is a posztért, aki már 1981 óta irányítja az országot. ElBaradei kiemelte: ha az emberek úgy kívánják, indul a megmérettetésen.

A jelenlegi egyiptomi szabályok szerint ugyanakkor erre ElBaradeinek nincs lehetõsége. A törvények alapján ugyanis csak az lehet államfõ-jelölt, aki egy pártban legalább egy éve vezetõ szerepet tölt be, maga a párt pedig legalább öt éve létezik. Független jelöltként pedig az alsó és felsõház tagjai közül legkevesebb 250 támogatót kellene szereznie. Ám a parlamentben Hoszni Mubarak hívei vannak többségben.

ElBaradei szerint a rendszer nem jó, hiszen az egyiptomiak 99 százalékát kizárja az alkotmány az elnökké választás körébõl. A volt diplomata bírálta a jelenlegi vezetést is a kiterjed korrupció és a nagy szegénység miatt. Szerinte minden állampolgárnak egészségügyi ellátást és oktatást kell biztosítani.