Magyarország

2010.05.18. 17:42

Csökkentené a parkolási díjakat a Fidesz

<p>Csökkentené a fővárosban a parkolási- és pótdíjakat a Fidesz.</p>

A parlamentnek hétfőn benyújtott törvénymódosításuk szerint körülbelül 15 százalékkal lenne alacsonyabb a legmagasabb parkolási díj a mostaninál, reményeik szerint ezzel együtt a többi zónában is olcsóbb lehetne a parkolás. Emellett azt is meghatároznák, hogy a parkolás önkormányzati hatáskör lenne, a magáncégeket ezzel kizárnák.


Az Alkotmánybíróság tavaly év végén semmisítette meg a fővárosi parkolási rendeletet és idén június 30-ig adott határidőt az új jogszabály megalkotására - emlékeztetett keddi sajtótájékoztatóján Rogán Antal. Mint mondta, a Fidesz elkészítette és hétfőn be is nyújtotta törvénymódosító javaslatát.

A Fidesz módosítása azt írja elő, hogy a parkolás lebonyolítását csak az önkormányzat vagy pedig kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság láthatja el. A törvény életbe lépése után így magáncég csak addig láthatná el a feladatot, amíg a jelenlegi szerződése szól. Ezzel a cél az, hogy a parkolásból befolyó összes pénz az önkormányzatoké legyen.

Rogán Antal elmondta azt is, hogy javaslatuk csökkentené a kiszabható legmagasabb parkolási díjat. Jelenleg a Budai Várban kell a legtöbbet fizetni, óránként 640 forintot. A Fidesz módosítása szerint a maximális díj az ólmozatlan benzin előző évi átlagárához viszonyulna, annak kétszeres lenne. A mostani számítások szerint tehát a legmagasabb parkolási díj 544 forint lenne óránként, ami körülbelül 15 százalékkal kevesebb a jelenleginél. A politikus reményei szerint így a főváros többi zónájában is csökkennének a díjak.
A pótdíjak is csökkennének a törvénymódosítás szerint: a mostani legmagasabb 50-szeres helyett 40-szeres lenne a maximálisan kiszabható. Késedelmi kamat felszámítására nem lenne lehetőség és a behajtásra is csak bírósági úton. A javaslat azt is definiálja, hogy türelmi időt kell biztosítani a pótdíj kivetése előtt, az önkormányzatoknak lehetőségük lesz, hogy ez a megszabott 15 percnél akár több legyen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!