Friss hírek

2007.09.24. 21:07

A magyar külügyminisztériumban járt a szlovák nagykövet a Beneš-dekrétumok miatt

<p>A magyar kormány elutasítja a szlovák parlament Beneš-dekrétumokat megerősítő múlt heti határozatát - közölte hétfőn a magyar külügyi államtitkár a külügyminisztériumba bekéretett budapesti szlovák nagykövettel, Juraj Migašsal (ejtsd: juraj migas). A tanácskozásról a szlovák diplomácia sajtóközleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget. A találkozót Magyarország kezdeményezésére tartották meg.</p>

Múlt pénteken a szlovák parlament olyan határozatot hozott, amely kimondja, hogy érinthetetlenek a második világháború után hozott csehszlovák elnöki rendeletek, az úgynevezett Beneš-dekrétumok. Ezek egy része az 1945-1948 közt a szlovákiai magyarságot számos joga gyakorlásában korlátozta vagy teljesen akadályozta.

A szlovák külügyminisztérium hétfői sajtóközleménye szerint a budapesti szlovák nagykövet csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az említett határozat milyen visszhangra talált a magyar kormányzatnál. Migaš hangsúlyozta, a határozat elítéli a második világháború utáni Csehszlovákiában a magyar és német kisebbséggel szemben érvényesített kollektív bűnösség elvét, ugyanakkor megerősíti a Beneš-dekrétumok érinthetetlenségét.

Migas "tájékozódott, hogy a magyar kormány és a magyar politikai élet reakciójának nem a második világháború utáni európai rendezés kétségbe vonása-e a célja" - áll a pozsonyi külügyi tárca közleményében. A nagykövet egyben hangsúlyozta, Szlovákiának továbbra is a jószomszédi kapcsolatok ápolása a célja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!