Eladó a hollóházi porcelánüzem

Több sikertelen kísérlet után most újra eladásra hirdeti meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. a Hollóházi Porcelánmanufaktúra (HP) Zrt. állami tulajdonú több mint 75 százalékos részvénycsomagját.

Oravecz Péter az ÁPV Zrt. szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az utóbbi időszakban több külföldi és magyar befektető érdeklődött a cég részvénypakettje iránt. Az ÁPV Zrt. tárgyalást kezdeményezett az érdeklődőkkel, de nem kaptak olyan ajánlatot, amire igent mondhatott volna a privatizációs szervezet. Az igazgatóság ezért úgy döntött, hogy nyilvános ajánlattételi felhívással induló, tárgyalásos privatizációs eljárás során kísérlik meg a részvénycsomag értékesítését. Korábban az ÁPV Zrt. több alkalommal is megpróbálta eladni a cég részvényeit, eddig sikertelenül.

Pálfi József a HP ZRt. vezérigazgatója úgy kommentálta a hírt, hogy eddig eredményesen zajlik az ÁPV Zrt.-vel közösen kidolgozott reorganizációs program, ugyanis öt veszteséges év után a 2006-os évet 1 milliárd 25 millió forintos árbevétel mellett, 12 millió forintos adózás előtti nyereséggel sikerült zárniuk. Ezt azzal tudták elérni, hogy 2005. novemberétől összesen 120 fős leépítést hajtottak végre. A gyárban jelenleg 260 ember dolgozik. Mindezeken túl jelentős energiamegtakarítást sikerült elérniük dacára annak, hogy a hozzájuk hasonló nagyfogyasztóknak közel 60 százalékos gázáremeléssel kellett szembesülniük a tavaly. Csaknem 150 millió forint értékben tudták csökkenteni a korábbi évek alatt felhalmozódott árukészletet is.

Mindezekkel együtt a legnagyobb problémát a menedzsmentnek a gyár közel félmilliárd forintos adósságállománya jelenti. A cég az ÁPV Zrt.-nek és a Magyar Fejlesztési Banknak tartozik.