El País: Puigdemont lett Katalónia jövőjének legrosszabb ellensége

Madrid – Carles Puigdemont leváltott katalán elnök lett Katalónia jövőjének “legrosszabb ellensége” – írta pénteki véleménycikkében az El País című baloldali spanyol napilap.

Az újság “groteszk előremenekülésnek” nevezte a függetlenségi pártok azon törekvését, hogy a volt katalán vezetőt távollétében, akár internetes Skype-kapcsolat segítségével válassza újra elnökké a hamarosan megalakuló új katalán parlament.

Konstruktív kormányzati javaslatok hiányában Puigdemont és követői a feszültség fokozását választják – értékelte a helyzetet az El País, amely szerint mindez vélhetően hibás felfogásból fakad; azt gondolják, hogy a világ megbotránkozik majd az “elnyomó” spanyol államon, amely képes megakadályozni, hogy egy demokratikusan választott autonóm elnök saját földjére lépjen, különben rácsok mögé kerül.

A lap úgy vélte: Puigdemont újraválasztása távollétében nemcsak a törvényeknek, hanem a józan észnek is ellentmond. Katalóniának mielőbb szüksége van arra, hogy megszabaduljon a leváltott elnöktől és bizarr javaslataitól.

Az El País rámutatott, hogy a választói szavazatok egy olyan politikusnak sem tudják garantálni a büntetlenséget, aki tudatosan megsértette, és szándéka továbbra is megsérteni a törvényt.

A december 21-i választás eredménye lehetővé teszi a függetlenségi pártoknak, hogy kormányt alakítsanak, és törvényes joguk megpróbálni, de nyilvánvalóan azt a törvények betartásával kell tenniük. “Elképesztő, hogy emlékeztetni kell erre az alapelvre azokat, aki egy demokratikus országot akarnak irányítani” – összegezte véleményét írásában a napilap.

– MTI –