EKF: Miskolc mérlegeli, pályázik-e

Akt.:
EKF: Miskolc mérlegeli, pályázik-e
Miskolc – Megvan azon városok listája, akik már hivatalosan is bejelentették Európa Kulturális Fő­városai lennének.

„Miskolc számára számos új, megfontolandó szempontot és tanulságot tárt fel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre pályázó városok számára Pécsett megrendezett konferencia” – tudtuk meg Szabó Mátétól, a városháza Sajtó- és Kommunikációs Osztályának vezetőjétől. A nemzetközi konferenciát az elmúlt héten tartották, és Kiss Gábor alpolgármester, Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Marien Anita, a kulturális és városmarketing osztály vezetője képviselte városunkat.

Informálódtak

– A tanácskozás elsősorban a tapasztalatcserére, a települések számára a döntéseket segítő információk átadására kínált lehetőséget, bemutatkozott több város, amelyek az elmúlt években elnyerték a címet. Hazai és nemzetközi szakértők ismertették a pályázattal kapcsolatos követelményeket és jó gyakorlatokat – informálta lapunkat Szabó Máté.

A konferenciát követően megjelent azon városok listája, amelyek már hivatalosan is bejelentették, indulnak az EKF címért: Tokaj, Eger, Debrecen, Veszprém. Miskolc nem volt köztük, így adódott a kérdés, szándékában áll-e a városnak pályázni. „Minden város – így Miskolc is – ezeknek az információknak a birtokában tudja kialakítani a stratégiáját azzal kapcsolatban, hogy az év végéig benyújtja-e a pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére” – válaszolta az osztályvezető.

Felelősen dönteni

– Az alapos előkészítés és előzetes mérlegelés azonban elengedhetetlen, hiszen egy ilyen program évtizedekre megszabja majd a város arculatát, irányultságát, lehetőségeit. Mindenekelőtt az alapvető koncepcionális kérdésekben kell még határozni – hiszen Miskolc számára több lehetséges irány is kínálkozik – ezt követi a program részletesebb kidolgozása, amellyel párhuzamosan vizsgálni kell a cím elnyerésével együtt járó kötelezettségek vállalhatóságát és a tervezett kulturális beruházások, akciók fenntarthatóságát is. Csak ezek alapján lehet majd felelősen eldönteni, hogy Miskolc indul-e, s milyen programmal száll versenybe a címért – magyarázta.

– ÉM-NSZR –
hirdetés


hirdet�s