EKB-vélemény – Elemzők szerint további módosítások kellhetnek a tárgyalások megkezdéséhez

Akt.:
Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – A jegybanktörvényről megfogalmazott EKB-vélemény befolyásolhatja az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének idejét, vagy a tárgyalások hosszát az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Az EKB továbbra is aggályait fejezte ki a jegybank függetlenségét illetően. A csütörtökön nyilvánosságra hozott vélemény szerint az EKB fenntartja azt az álláspontját, hogy az MNB-törvény hatályos rendelkezései – a módosított törvénytervezetben szereplő, jó irányba tett elmozdulás ellenére – nem elégségesek a központi bank függetlenségének helyreállításához.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy véli, hogy az erőviszonyok ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy az EU/IMF- hitelmegállapodások megkezdését, illetve annak időbeni tartalmát miként befolyásolja az EKB álláspontja. Az viszont látszik, hogy további módosításokra is szükség lehet annak érdekében, hogy elinduljanak a tárgyalások. A folyamatot befolyásolhatja az európai (bank)válság alakulása, miként a forint árfolyamának további gyengülése is.

Az MKB Bank vezető elemzője szerint az MNB elnök fizetésének ügyében, mandátumának lejárta előtt nem indokolt változtatni, ha ezt az EKB kifogásolja, akkor az érthető. A monetáris tanács tagjainak bővítése ugyanakkor már valóban vitatható kérdés.

Az EU/IMF-tárgyalások megkezdését feltehetően nem, annak hosszát viszont befolyásolhatja az EKB véleménye – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem zárható ki, hogy a kormány szóbeli ígéretet tesz az EKB által vitatott passzusok változtatására, lehet, hogy ez nem lesz elegendő, mivel “a bizalommal van probléma” – fogalmazott Suppan Gergely.

– MTI –