Éjfélkor: nagy pukkanás

Éjfélkor: nagy pukkanás
Éjfélkor: nagy pukkanás - © Fotó: eletunk.com
Miskolc – A pezsgő minden alkalomra illik – állítják a franciák. Mi inkább szilveszterkor isszuk.

Az emberek döntő többsége számára a szilveszter elengedhetetlen pezsgő nélkül, az éjféli koccintás jelzi az újév beköszöntését. Léteznek olyan országok, ahol mértékkel fogyasztva bármikor és bármihez szoktak pezsgőt inni, és nemcsak aperitifnek vásárolják, hanem bor helyett a vacsora egész ideje alatt ezt isszák. Természetesen a franciákról van szó, akik nemzeti italuk számos fajtájához többnyire a megfelelő ételt párosítják.

Gyöngyöző italok

Ha marad pezsgő a szilveszteri buli után, a későbbi felhasználáshoz érdemes megjegyezni az ott kialakult párosítási trendet.

Az igazi, klasszikus eljárással készített pezsgőknek is van évjárata. A franciák non vintage-nak (NV) nevezik azt a champagne-t, amely több Champagne vidéki termőterületről és évjáratból származó alapborból készül. Egy fiatal, gyümölcsös NV pompás választás aperitifként, de nem túl érett, kemény sajtokkal is fogyasztható – állítja a www.pezsgobolt.hu weboldal. Az idősebb NV pezsgő robosztusabb ízekkel is jól harmonizál, így különösen ajánlott kaviár mellé. Néhány évig az NV pezsgők is elállnak, de érdemes ráírni a vásárlás dátumát a palackra – ajánlják a szakértők –, mert 2-3 év után már elveszíti jellegzetességeit.

A kizárólag fehér chardonnay szőlőből készült blanc de blancs champagne szintén klasszikus aperitif, ugyanakkor kiválóan illik a tengeri herkentyűkhöz, halakhoz. Az indiai currys ételekhez is kiváló, de thai konyhával ne házasítsa senki – mondják a kényesebb ízlésű pezsgőtudorok –, mert a thai konyhában gyakran használt citromfű nem harmonizál e gyöngyöző itallal.

A pinot noir vagy meunier szőlőkből erjesztett, nehezebb blanc de noirs champagne fogollyal, borjúval és sertéshússal nagyszerűen érzi magát. Az érettebbek kiválóan passzolnak a marhahúshoz, vadhoz, vesepecsenyéhez. A fiatalabb, 3-10 éves vintage, azaz évjáratos, tehát csak egy bizonyos évben termett szőlőkből készült brut champagne a legtöbb fő fogással és sajtfélével jól párosítható és nagyszerű a japán ételekhez is. A 10 évnél idősebb champagne enyhén füstölt ételek, szarvasgombás finomságok és érett kemény sajtok ideális kísérője.

A szeder, málna és ribizli illatát idéző NV rosé cham­pagne friss étvágygerjesztő ital és jó a tenger gyümölcseihez is. Az érett, gazdag és zamatos évjáratos rozé pezsgők vörös húsokkal és erősebb fűszerekkel is jó összhangban lehetnek – állítják a weboldal szerkesztői.

Több fogás, több pezsgő

A demi-sec (édesebb, cukrozottabb) champagne libamájnak és zsírosabb kacsából készült sülteknek lehet ideális itala. Az igazi ínyencek és pezsgőimádók egy többfogásos különleges vacsorához többféle pezsgőt hűtenek be.

ÉM-SZB