Éhen haltak a háziállatok

Kedden számos elhullott háziállatot – köztük szarvasmarhát és birkát– találtak Tiszadob külterületén lévő tanyás ingatlanon.A vizsgálatba bekapcsolódott a Hortobágyi Nemzeti park is.

Kedden számos elhullott állatot – köztük szarvasmarhát és birkát– találtak Tiszadob külterületén lévő tanyás ingatlanon. A településtől mintegy 10 kilométerre lévő Kocsordostanyán a helyi polgárőrparancsok becslése szerint csak az elhullott szarvasmarhák száma eléri a 13-15-öt, állítólag éhenhaltak.

A sertések is éhesek lehetnek, mert az elhullott jószágot eszik jelenleg. Lapunk úgy tudja, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park illetékese értestesítette a Tiszavasvári Rendőrkapitányságot, akik a délután folyamán érkeztek a helyszínre. Bár közigazgatásilag a tanya Tiszadobhoz tartozik, az állatokat a tiszalúci állatorvos felügyelte.

Dr. Balogh Barnabás r. alezredes a Tiszavasvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta: nemrég kezdődött a rendőrségi helyszí szemle. Egyelőre 8 szarvasmarha és 4 birka tetemet találtak és számos állat le van kritikusan gyengülve.

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy körülbelül két hete nem volt élelme az állatoknak és vizet sem kaptak. A kiérkező rendőrök és a nemzeti park munkatársa nyitották ki a vízcsapot, illetve itatták meg a még élő állatokat. A helyszínen lévő tulajdonostól megtudták, hogy kedden érkezett meg a takarmány.
A tanya közelében találtak egy természetes gödröt, amelyben állati tetemek és egyéb hulladék van. Egyelőre állatkínzás meglapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a kapitányság, illetve vizsgálják, hogy természetkárosítás megvalósult-e.

– Fullajtár András –