Együttműködik és gyerekei vannak – ezért nem került előzetesbe a feleségét halálra késelő férfi

Együttműködött a rendőrséggel, egyebek mellett ezért nem került előzetes letartóztatásba az a férfi, aki pénteken, Újpesten halára késelte egy vita után a feleségét. Az ügyészség indítványozta az előzetest, mert szerintük fennállhat a veszélye, hogy elszökik a férfi. A bíróság ezzel egyet is értett, de egyéb körülmények miatt mégis csak lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ellene. A bíróság szerint ugyanis a rendőröket is maga hívta ki a férfi, illetve van három gyermeke, akiket nem tud másra bízni. Az előzetes letartóztatás elrendelésének körülményeit és szabályait egyébként korábban az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ellenőrző albizottsága is tárgyalta, számos visszásságot fedve fel a kényszerintézkedés alkalmazása kapcsán.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, megölte a feleségét egy férfi pénteken este, Újpesten. A férfi a Dunakeszi utcában lévő lakásukban összeveszett az asszonnyal, közben került elő a kés, amivel megszúrta a feleségét. A 43 éves nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. A rendőrök a helyszínen elfogták a férjet, aki ellen emberölés miatt indítottak eljárást. A férfit, bár emberöléssel gyanúsítják, mégsem került előzetes letartóztatásba a bíróság hétvégi döntése szerint.

A Fővárosi Bíróság hétfőn tette közzé az ügyben végzést hozó Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésének indoklását. Eszerint bár a bíróság egyetértett az előzetest indítványozó ügyészségi indítvánnyal, más körülményeket is figyelembe vett a döntésnél. Ilyen például, hogy a férfi a tette után maga hívta ki a rendőröket és azóta is együttműködött velük. Ezen felül van három gyermeke, akiknek rajta kívül nincs más rokona, aki az eltartásukról, nevelésükről gondoskodhatna. A gyanúsított eddigi viselkedése alapján nem úgy tűnik, hogy a szökés, elrejtőzés veszélye az esetében olyan mértékű lenne, hogy előzetesbe kellene helyezni. Ezért csak lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el ellene, a végzés nem jogerős.

Az előzetes letartóztatás alkalmazásáról és szabályairól, ezek változtatásának esetleges szükségességéről korábban – 2010 novemberében – az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ellenőrző bizottsága is tárgyalt érintett szakemberekkel. Akkor szóba került, hogy a legnagyobb gond az, hogy az előzetest elrendelő bíró nem ismeri a bizonyítékokat, kevés ideje van megfelelően mérlegelni a körülményeket, és így kell döntenie egy ember szabadságáról. Emiatt több szakember szerint is többen kerülnek előzetesbe, mint arra valójában szükség volna. Akkor Répássy Róbert államtitkár a kormány véleményét ismertetve elmondta: vizsgálni fogják az előzetes letartóztatással kapcsolatos szabályok megváltoztatásának lehetőségét.