Együttműködik a Miskolci Egyetem és az autóipari Takata

Akt.:
Miskolc, 2015. április 28., kedd (MTI) – Újabb együttműködési megállapodást kötött kedden a Miskolci Egyetem és a japán Takata konszern, amely Miskolcon az autóiparnak légzsákrendszereket gyártó üzemet épít – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A Miskolci Egyetem határozott célja, hogy elmélyítse kapcsolatait a gazdaság szereplőivel.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a japán cég 2014-ben kezdte meg légzsákrendszerei gyártását Miskolcon, az egyetemmel történt kapcsolatfelvétel pedig a kölcsönös nyitottság és együttműködési igény folytán gyorsan megtörtént.

Korábban az egyetem gépészmérnöki és informatikai karával volt együttműködése a Takatának, a kedden megkötött új megállapodás alapján azonban még szorosabbra fűzi a cég és a felsőoktatási intézmény a kapcsolatát, amelybe ezentúl bekapcsolódik a műszaki anyagtudományi kar, a műszaki földtudományi kar és a gazdaságtudományi kar is.

A közlemény megemlíti azt is, hogy a Miskolci Egyetem tudományos potenciáljával támogatja a japán céget, amellyel a jövőben a tervek szerint közös projekteket, pályázatokat is megvalósít.

A felek tervezik az együttműködést a duális képzések indításában is, az új képzési forma bevezetése ugyanis a gazdasági partner számára éppúgy előnyöket rejt, miként az egyetemnek és a hallgatóknak is.

A japán Takata-cégcsoport miskolci gyárának építése az elmúlt év márciusában kezdődött meg, az autóipari biztonsági berendezéseket, egyebek mellett légzsákokat is gyártó társaság összességében ezer új munkahelyet létesít a borsodi megyeszékhelyen, több mint 20 milliárd forintos beruházásával. A gyár jelenleg próbaüzemben működik.

A tokiói székhelyű társaságnak összesen 55 gyára van a világ több országában, alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezret. A Takata európai központja Németországban, Frankfurt mellett van, a cég partnerei között található az Audi, a BMW és a Daimler is.

A multinacionális cég saját tőkéje 41,86 milliárd jen, a 2013. március 31-én zárult pénzügyi évében a konszolidáltan számított értékesítései 415,52 milliárd jenre rúgtak.

– MTI –