Végtelen történet

2020.02.13. 17:30

Jótékony lepel az Avas szállón

Ha ránézünk, úgy néz ki, mint „új korában”, csak nehogy valaki be akarjon menni az épületbe.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Évtizedekben mérhető már az egykor Miskolc patinás épületének számító Avas szálló dicstelen története. Nem túlzás kijelenteni, hogy az utóbbi évtized mindegyik önkormányzata tehet arról, hogy az épület arra a sorsra jutott, hogy ma már lényegében egy romhalmaz.

Nem vonjuk kétségbe az említett városvezetői érák jóindulatát sem, de a jó szándék ezúttal kevés volt ahhoz, hogy olyasvalakit találjanak, aki hajlandó pénzt költeni a szálloda milliárdokban mérhető újjáépítésére. És akkor még nem beszéltünk az utána következő üzemeltetésről. Mert a mai szállodai igényeket meg sem közelíti az eredeti Avas szálló.

A jó szándék kevés volt…

Azt tudhatjuk, hogy jelenleg Miskolc tulajdonában van a volt Avas szálló épülete, a korábbi reménybeli átépíttető cég felszámolási eljárása során vásárolta meg a város 2016-ban az ily módon eladóvá vált vagyontárgyat.

Az is tudható, hogy az előző, Kriza Ákos által vezetett önkormányzat cége, a Miskolc Holding Zrt. segítségével igyekezett olyan befektetőt találni, aki jó üzletet lát az épület rendbehozatalában és további működtetésében. Ez a törekvés azonban – jelen tudásunk szerint – semmiféle eredményt nem hozott. Az épületen az apróbb baleset-megelőző beavatkozásokon kívül nem történt semmi az utóbbi években.

Veres Pál jelenlegi miskolci polgármester választási kampányában szerepelt az Avas szálló ügye oly módon, hogy polgármesterként fontosnak tartja az épület megmentését, és – mint akkor a közösségi portálon jelezte – nemzetközi pályázatban gondolkodik az egykori szálloda rendbehozatalának dolgában.

Szunyogh László, a város új főépítésze is fontos feladatnak tartja a szállodaépület sorsának rendezését. Még korai lenne bármilyen módon számon kérni az ígéreteket.

Annyi változás van az Avas szálló dolgában – mint megírtuk –, az épület korábbi, a Herman Ottó Múzeumot reklámozó dekorációját eltávolították, és a pénteken induló Kocsonyafesztivál kezdetére a romos szálló homlokzatát egy épülethálóval borítják be. A háló grafikája a szálló régi külsejét, pompáját ábrázolja majd. Szerdáig (ahogy képünkön látható) két részt már felhelyeztek, így látszik már valami a várható utcaképből.

Jó hétmillió forint az épületháló

Megkérdeztük az önkormányzat sajtóosztályától, mibe kerül és miből finanszírozzák az épületháló felhelyezését. Mint kiderült, a háló gyártását és felszerelését még az előző városvezetés rendelte meg a munkálatokat végző vállalkozástól, hogy az Erzsébet térre tervezett adventi vásár idejére eltakarják. Az erre vonatkozó szerződést is Kriza Ákos polgármestersége idején kötötték meg, több mint hétmillió forint értékben. Ezt a megrendelést örökölte a jelenlegi városvezetés, amely természetesen nem tekinti végleges megoldásnak az épületháló felszerelését, hiszen jelenleg is keresi a megoldásokat az egykor Miskolc emblematikus épületének számító Avas szálló megújítására.

(A borítóképen: Szerelik az eredeti homlokzati képet ábrázoló épülethálót az Avas szálló frontfelületére)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában