Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és az Avasi Gimnázium

Balról: dr. Torma András, Schmidtné Törő Ágnes és dr. Szűcs Péter
Balról: dr. Torma András, Schmidtné Törő Ágnes és dr. Szűcs Péter - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az együttműködés keretében a Miskolci Egyetem a jövőben fogadja az Avasi Gimná­zium tanulóit a Nemzeti köznevelésről szóló törvényben foglaltaknak meg­felelően, hogy a tanulók számára hosszú távon biztosítsa a lehetőséget a törvényben megfogalmazott 50 órás kötelező közösségi szolgálat teljesítéséhez.

Digitalizálási feladatok

A tanulók a közössé­gi szolgálat keretében a Műszaki Földtudományi Karon technika- és tudománytörténeti je­lentőségű archív dokumentumok digitalizálási feladataiban vesznek részt, amely anyagok a digitalizálásnak köszönhetően a jövőben szélesebb körben tehetőek elérhetővé.

– Folyamatosan készen állunk együttműködésekre, minden megkeresésre nyitott az egyetem – mondta dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora a csütörtöki aláírást megelőző tájékoztatón. Megemlítette, hogy az egyetem 2015-ben elkészítette az Innovatív tudásváros nevű intézményfejlesztési tervét, amely 2020-ig fekteti le az irányokat és elképzeléseket. Állami fenntartású intézményként az elsődleges feladatuk a felsőfokú szakemberképzés, ezzel járulnak hozzá a nemzetgazdaság előtt álló feladatokhoz.

fotó: Ádám János fotó: Ádám János ©

– A Miskolci Egyetem azonban több, mint egy átlagos felsőoktatási intézmény, a térség szellemi kisugárzó központja szeretnénk lenni, ami hozzájárulhat a fiatalok helyben tartásához. Az egyetem számára az Avasi Gimnázium kiemelten fontos intézmény, hiszen tanulók tömegei érkeznek hozzánk továbbtanulni tőlük, tiszteletet érdemel az ott folyó kimagasló színvonalú oktatás – tette hozzá a rektor.

Magánemberként és intézményvezetőként is kötődik a városhoz. Az eddigi hagyományokra építve, a jelenlegi lehetőségeket kihasználva fűzik szorosabbra az együttműködést és irányítják továbbra is a Miskolci Egyetemre a diákjaikat – ezt már Schmidtné Törő Ágnes, az Avasi Gimnázium igazgatója jegyezte meg, hozzátéve: lehetőségeket, jogokat, de kötelességeket is jelent a megállapodás, melyet igyekeznek tartalommal megtölteni.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Bepillantás a képzésbe

Mindig örülnek, ha lehetőségük van a középiskolásokkal találkozni, mondta dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja.

– A műszaki és a földtudományi terület gyorsan változik, így szükséges a fiatalokat ezekkel a változásokkal megismertetni, megmutatni, hogy milyen lehetőséget kaphatnak a Miskolci Egyetemen. A közösségi szolgálat lehetőséget ad arra, hogy bepillantást nyerjenek a kar életébe, a képzéseinkbe – hangsúlyozta a dékán.

– ÉM-HI –
hirdetés


hirdet�s