Együttélési kódex bevezetését tervezik Miskolcon

Miskolcon nem lehet többé büntetlenül belepiszkolni a liftbe, kempingezni az utcán, randalírozni a buszokon, vagy hangoskodással terrorizálni egy lakóház rendes lakóit – ezt várja Miskolc szocialista polgármestere az úgynevezett Együttélési Kódex bevezetésétõl, ami pontosan meghatározná, hogy egy lakókörnyezetben mit lehet tenni és mit nem. Aki nem tartja be a szabályokat, arra több ezer forintos pénzbüntetést szabhatnának ki.

Az országos törvények ezekben az esetekben nem elég hatékonyak – mondta el Káli Sándor, Miskolc polgármestere a Független Hírügynökségnek pénteken. A kódex életbe lépése után viszont ha az utcán járõrözõ városõrök, polgárõrök vagy a rendõrség jelzi, hogy valaki megszegte az együttélés szabályait, az önkormányzat több ezer forintos bírságot szabhat ki rá.

Az MSZP-s indítvány megkésett, kampányízû pótcselekvés, hiszen korábban a Fidesz hasonló indítványokat tett, de ezeket elvetette a miskolci szocialista frakció – mondta Zsiga Marcell, fideszes önkormányzati képviselõ a Független Hírügynökségnek.

Arról, hogy bevezetik-e a kódexet, jövõ héten dönt a miskolci közgyûlés.