Friss hírek

2010.04.23. 20:46

Elkészült a fehérvári Vadmadárkórház elsõ röpdéje

<p>Elkészült az elsõ röpde a Vadmadárkórházban Székesfehérváron. Ez afféle "edzõterem" a gyógyult madaraknak. Mûtét után a legyengült madarak néhány hétig itt gyakorolhatják a repülést, mielõtt szabadon engednék õket. A kórház madárpark létrehozását is tervezi, ahol otthonra találhatnának azok a madarak, amelyek annyira megsérültek, hogy soha nem térhetnek vissza a természetbe.</p>

Eddig a HEROSZ állatotthon egyik helyiségében próbálgathatták szárnyaikat a gyógyult madarak. A most elkészült 130 négyzetméteres röpdét kilenc egerészölyv már birtokba is vette. Közülük nyolc biztosan visszamehet a természetbe. Egynek azonban lebénult a szárnya.

Ide csak ragadozó madarak kerülhetnek, de épül még két röpde. Az egyik a baglyoknak, a másik a vízimadaraknak - mondta el a Független Hírügynökségnek Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetõje.

A Vadmadárkórház tíz évvel ezelõtt jött létre Székesfehérváron, miután a sérült madarakat az állatkórházba egymás után vitték be az emberek. Azóta támogatásokból tartja fenn magát. Jelenleg húsz madarat ápolnak itt, köztük különféle baglyokat, kuvikokat, tõkésrécét, hattyúkat is.

Székesfehérváron Királyi Madárkert kialakítását is tervezik.. Ehhez az önkormányzat már adott egy területet a Vadmadárkórházat fenntartó alapítványnak. A kialakításhoz 100 millió forintra lenne szükség. Ehhez az alapítvány befektetõt vagy pályázatot keres. A tervek szerint a HEROSZ állatotthonában lévõ madárkórház is odaköltözik. A madárkertben olyan vadmadarakat mutatnak majd be, amelyek királyainkhoz kötõdnek. Ilyen Mátyás hollója, vagy ilyen a legendás turul, másként kerecsensólyom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!