Együtt szaporább a munka Forrón

Szorgos kezű forrói asszonyok
Szorgos kezű forrói asszonyok - © Fotó: Bujdos Tibor
Forró – A forrói Idősek Klubjában jó a hangulat, szól az énekszó, és készül a csigatészta.

Szorgos kezű asszonyokkal találkoztunk Forrón, az Idősek Klubjában. Épp házi csigatésztát készítettek, mert a finom húslevesbe csakis az való. És miközben megismertük a tésztakészítés fortélyait, az asszonyok jókedve is ránk ragadt. Jakabné Sztrik Évától, az Idősek Klubjának vezetőjétől tudtuk meg, hogy három éve ülnek össze rendszeresen a klub tagjai, hogy csigatészták készítsenek. Közben beszélgetnek, énekelgetnek, anekdotáznak, hiszen együtt sokkal jobban megy munka, és nem tűnik olyan fárasztónak. Olykor még a régi úttörődalok is eszükbe jutnak az asszonyoknak, olyankor azt fújják.

Énekelgetünk, anekdotázunk, így jobban megy a munka.” Jakabné Sztrik Éva

Fárasztó munka

A klub tagjai gyakran mennek kirándulni is, vagy főzőversenyre neveznek be. A csigatésztát kétféleképpen készítik. Vannak, akik kis kockákat sodornak az orsóra és tekerik végig a barázdázott falapon, mások a hosszú csíkokból tekernek, tépnek, tekernek, tépnek.

file6v6ccl1hep31djsd5boe

Szopkó Józsefné Marika azt is elárulja, miskolci lisztet használnak. Egy kilóhoz 6 darab tojást körülbelül. Összegyúrják, bucikat csinálnak, majd géppel kinyújtják, felvágják csíkokra, kockákra, ki hogy szereti. A csigakészítés bizony fárasztó munka, ha sokáig tart, az asszonyoknak megfájdul a hátuk és a válluk, de megéri, mert finom tyúkhúslevesbe csak ez való.

A klubba férfiak is járnak, de ők inkább a férfiaknak való elfoglaltságokat kedvelik. A kerti munkákat, bográcsozást.

Rakaczki Zoltán polgármester hozzáteszi: híve minden olyan tevékenységnek, ami a hagyományok őrzését segíti. Ha önkormányzati ünnepség közeleg, akkor ő is igénybe veszi az ügyes kezű asszonyok segítségét.

ÉM-HE