“Együtt megtörni a szegénységet”

habitat
habitat
Nyolc rászoruló böszörményi család: 34 ember komfortos otthona épülhet fel.

Kezdetét vette a Habitat for Humanity (HfH) és Hajdúböszörmény város közös otthonteremtési programja: nyolc rászoruló hajdúböszörményi családnak új, megfizethető és komfortos lakás épül jövő nyárra. A majdani Alföld utcai épületek alapkövét Cs. Varga László, Hajdúböszörmény alpolgármestere, valamint Sümeghy György, a HFH országos igazgatója helyezte el szerdán. Az eseményt szakmai Habitat-nap követte.

Bizottság választott

Háromszor annyi család jelentkezett a program felhívására, közülük választott ki szakmai bizottság rászorultság, fizetőképesség, együttműködés-vállalás alapján nyolcat. Velük előszerződést kötnek, majd be kell fizetniük 250 ezer forintot. A teljes vételár szociálpolitikai kedvezménnyel is csökkenthető, s a HFH partner pénzintézeténél hitel vehető fel. A lakások földszintes ikerház jellegűek lesznek, könnyűszerkezetes technológiával készülnek. Méretük a családok létszámától függően 55, 65 négyzetméter lesz - tudtuk meg Sümeghy Györgytől.

Öten egy szobában

Szegediék eddig a szülőknél éltek 2, 4 és 6 éves gyermekeikkel egy szobábanlaktak. Ahogy a férj, Antal fogalmazott, fizethetetlen manapság a banki kölcsön, ezért választották a kedvező támogatást élvező Habitat-építkezést. – Az anyagiak döntöttek, a vételár felét most kifizetjük, felvesszük a – szocpolt, s magunk is építjük a házunkat mintegy ezerkétszáz munkaórán át – mesélték. Úgy tudják, a lakóközösség együtt,egymásnak segítveépítkezik, s majd a belső terek alakításakor derül ki, melyik “kuckó” kié lesz.


Felszámolni a nyomort
A szegénység megtörése a cél, ezért foglalkozik szociális lakásépítéssel a nonprofit, ökumenikus, karitatív szervezet â013 tudtuk meg. A Habitat for Humanity International egy amerikai keresztény jótékonysági szervezet, amely a nyomorúságos lakáskörülmények felszámolásán fáradozik. Ma már világszerte száz országban több mint egymillió ember él 200 ezer Habitat-otthonban, amelyek az alapítvány segítségével épültek fel és kerültek lakóik tulajdonába alacsony költséggel járó, kamatmentes havi részletfizetéssel. A Habitat for Humanity önkéntes munkavégzés, pénzadományok továbbá nyersanyagok és eszközök formájában érkező felajánlásokon keresztül, a jövendő lakástulajdonos családokat tevékenyen bevonva, minimális költséggel építi fel az új lakásokat és újítja fel a rászoruló ingatlanokat. A lakásokat ezután nyereség nélkül adja az építkezésben részt vevő és a megfizethető részletfizetést vállaló partnercsaládok tulajdonába. A tulajdonosok havi törlesztő részletei a jótékony pénzadományokkal együtt egy kölcsönalapba kerülnek, amelyből újabb házak építését finanszírozzák. A családok nemcsak az alacsony havi lakásrészlet törlesztését vállalják, hanem 1200 munkaórát is befektetnek saját otthonaik és mások házainak felépítésébe.