szemétszedési akció

2019.08.31. 08:30

Kesztyűs kézzel bánnak a szeméttel

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút „Jobb, ha el se dobod” címmel.

Ismét várják az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását

Forrás: Magyar Közút

A Magyar Köz­út Nonprofit Zrt. több év kihagyás után, április végén „Jobb, ha el se dobod!” címmel indította újra az országos szemétgyűjtési programját.

Szemléletformálás

A tavaszi akciót ősszel folytatja a társaság, és szeptember 20-án ismét várja az önkéntesek, csapatok, baráti társaságok, cégek és önkormányzatok csatlakozását is a szemléletformáló kezdeményezéséhez.

A tavaszi szemétgyűjtési akció során több mint 12 ezer résztvevő mintegy 400 helyszínen gyűjtötte a szemetet. A társaság 93 mérnökségének több száz teherautója közel 1 millió kilogrammnyi hulladékot szállított el. Ez a hatalmas szám így is eltörpül amellett, hogy a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilo­gramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos köz­utak mellől.

Illegális szemetelők

A társaság elkötelezett abban, hogy érezhető szemléletváltást hozzanak szemétszedési kampányai. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt években a lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen.

Ugyanakkor így is napi probléma, hogy a kihelyezett szeméttárolókba és melléjük olyan hulladékot helyeznek ki, amely nem a közlekedés során keletkezik, vagyis rendszeres, hogy ezen hulladéktároló edényekbe háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak be, amelynek elszállítása pluszfeladat, nem mellesleg rövid időn belül eltelíti a nem erre a célra telepített szemeteseket.

Az is gyakori probléma, hogy kevésbé frekventált útszakaszokon, útcsatlakozásoknál, a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt.

Az idei évben előreláthatólag 1,5 milliárd forintot fordíthat a társaság ezen munkájára, ami elegendő lenne 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzésére, de akár 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítására is.

Vagyis az illegális szemetelők miatt a társaság az éves költségvetési keretéből ennyivel kisebb összeget és időt tud fordítani burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában