Együtt emékezik az orosz és lengyel kormányfõ a katyini mészárlásra

A lengyel kormányfõ elfogadta Vlagyimit Putyin orosz miniszterelnök meghívását, és együtt emlékeznek meg a katyini mészárlás hetvenedik évfordulójáról – közölte szerdán Donald Tusk lengyel kormányfõ szóvivõje. A második világháború elején a szovjet hadsereg egységei több mint húszezer lengyel katonát végeztek ki a katyini erdõben és környékén. Az esetrõl nem lehetett beszélni Lengyelországban a rendszerváltásig.

Putyin személyesen telefonált a lengyel kormányfõnek, hogy meghívja Tuskot az áprilisi ünnepélyes megemlékezésre, az Oroszország nyugati részén található Katyinba – közölte a lengyel kormányfõ szóvivõje. Putyin kiemelte: tudja, milyen fontos helyet foglal el a lengyelek emlékezetében a katyini mészárlás, és úgy fogalmazott, hogy közös jelenlétüknek szimbolikus jelentése lesz – mondta a szóvivõ.

A lengyel kormányfõ elfogadta a meghívást, és azt “nagyon fontos lépésnek” nevezte a két ország kapcsolatának javításához.

A második világháború kezdetét jelzõ lengyelországi megszállás után a szovjet csapatok több mint 22 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki. Az áldozatokat rejtõ tömegsírokat a náci Németország katonái fedezték fel a Szovjetunió lerohanása után.

Moszkva évtizedeken át a nácikat vádolta a mészárlással, és csak 1990-ben ismerték el felelõsségüket.

A mészárlás helyszínére korábban is ellátogattak már lengyel vezetõk, de egyik sem volt hivatalos látogatás. Oroszország most elõször tett ajánlatot ilyen közös megemlékezésre – közölte a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Õrzõ Tanács fõtitkára, aki a katyini tömegsírok feltárását felügyelte.