“Együtt el tudunk menni a világ végéig is”

Georges Feydeau A hülyéje című darabjában
Georges Feydeau A hülyéje című darabjában - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Nyolc szerep, ez az idei évad mérlege Czakó Julianna színész számára. Az elmúlt években azt is megtanulta, ne legyenek szerepálmai. Vallja, rajta múlik, hogy egy karakterből mit hoz ki. Még ha nem is szerepálom, munkával álomszerep is lehet. Erről is kérdeztük a színészt.

Jó, magas színvonalon működő színház a miskolci.” Czakó Julianna

My fair lady, Bakkhánsnők, Kivilágos kivirradtig – csak néhány, amiben az idén játszott. Hogyan értékeli az évadot?

Czakó Julianna: Nagyon jó volt, miközben teljesen másra számítottam. A szerepeim tele voltak kihívással, elsőre nem is tudtam, mi sül majd ki belőlük. De most, az évad végén mondhatom, kellemes meglepetés volt az összes munkám.

Mi volt a kihívás?

Czakó Julianna: Például az egyik legmeglepőbb darab számomra a k2 Színház két írója-rendezője, Benkó Bence és Fábián Péter által jegyzett Elza, vagy a világvége című előadás volt. Nem volt először szövegkönyvünk, csak Babits Mihály regényét olvastam, de az alapján nem nagyon tudtam betájolni. De végül tök jó előadás lett belőle.

Ha már tök jó előadás – talán nem ezzel a jelzővel –, de mindenképp kiemelném az idei évadból a Kivilágos kivirradtigot is, amiben Annust alakítja.

Czakó Julianna: Igen, az egy fantasztikus munka volt, fantasztikus előadás. És nagyon sokat jelentett, de nemcsak nekem, hanem az egész társulatnak, hiszen szinte mindenki szerepelt benne. Ez az előadás, illetve az, hogy ebből ilyen jó dolog sült ki, bizonyítja, hogy ez egy igazán jól működő társulat. Együtt el tudunk menni a világ végéig is. Számomra ezért is értékes ez az előadás… De fontos volt a Mohácsi János rendezte Játék a kastélyban is. Nagyon kemény, de jó munka volt.

Korábban azt nyilatkozta Miskolc kapcsán: „Én itt jó lehetőségeket kapok, épp olyanokat, amelyeket ebben a korban el kell játszania egy színésznőnek.” Mi az, amit el kell játszania a mai korban egy színésznőnek?

Czakó Julianna: Fiatal színésznőként mindenképp a fiatal női szerepeket. Nekem szerencsém volt…

Azt hittem, arra gondol, hogy olyan szerepek, amik reflektálnak a világra.

Czakó Julianna: Nem gondolom, hogy egy színésznek kifejezetten az a dolga, hogy reflektáljon a világra. Egy rendezőnek inkább. Ha egy színész beleviszi a saját politikai véleményét, vagy bármilyen véleményét egy szerepbe, akkor nagyon rossz úton jár. A színésznek azt a szerepet, karaktert is el kell játszania, amilyen soha nem lenne, de még csak találkozni sem akarna olyan emberrel.

De a darabot szeretni kell?

Czakó Julianna: Szerintem igen, de az előadást mindenképp. A darabot közben is meg lehet szeretni…

Térjünk vissza a szerepekhez, amit úgy érzi, el kell játszania. Mi lenne az?

Czakó Julianna: Hú, ilyenkor mindig zavarba jövök. Mert egy ideig gondolkodtam szerepeken, de ma már nem. Itt van például a Kivilágos kivirradtig, amiben Annust játszom, egy korombeli lányt. Egyébként ez egy pici szerep, nem kiemelkedő, nincsenek hosszú monológok, nagy megnyilatkozások, nem látványos, mégis annyira értékes. Ezért nem tudok olyat mondani, hogy na én ezt és ezt szeretném eljátszani. Volt már például olyan, hogy megkaptam egy nagyon jó szerepet, de a saját mércém szerint nem sült ki belőle jó. De volt, hogy egy kis szerep, amiről lövésem sem volt, hogy mi, végül jól sikerült.

Ezek szerint nincsenek szerep­álmai?

Czakó Julianna: Inkább úgy fogalmaznék, fölöslegesnek tartom. Lehet persze ezeken gondolkodni, de ez most bennem elmúlt.
Öt éve érkezett a Miskolci Nemzeti Színházhoz. Marad a városban?

Czakó Julianna: Igen.

Miért?

Czakó Julianna: Ez egy jó, magas színvonalon működő színház, a kritikák is ezt erősítik meg. Szeretik a miskolci színházat, sokan járnak is ide.

Miskolcról mit gondol, mennyire él a városban?

Czakó Julianna: Viszonylag keveset, mert nem sok szabad­időm van, de azért igyekszem. A pisztrángos, Lillafüred, Tapolca gyönyörű helyek, Győrben, ahol születtem, nem látni ilyet. Persze az is szép város, de mások az adottságai. Miskolc az elmúlt év alatt sokat fejlődött. Ma már megvannak a helyeim, ahova megyek vásárolni, ahol zöldséget veszem, ahol szívesen ebédelek. Lassan belakom a várost. Nagyon jó emberek élnek itt.

– N. Szántó Rita –


Névjegy

Czakó Julianna

Születési hely, idő: Győr, 1987

Tanulmányok:

Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr

Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar

2012-től a Miskolci Nemzeti Színház tagja

Jelenlegi szerepei: My Fair Lady, Tóték, Egy csók és más semmi, Kivilágos kivirradtig, Bakkhánsnők, A hülyéje, Játék a kastélyban, Elza, vagy a világ vége