Együtt 2014 – A DK egyetért Bajnai helyzetértékelésével

Akt.:
Illusztráció - Együtt 2014 - A DK egyetért Bajnai helyzetértékelésével
Illusztráció - Együtt 2014 - A DK egyetért Bajnai helyzetértékelésével
Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) támogatja Bajnai Gordon erőfeszítéseit “a demokratikus ellenzéki összefogás megszervezésében és vezetésében” – közölte a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnöksége szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a DK egyetért a Bajnai Gordon volt kormányfő október 23-ai beszédében ismertetett helyzetértékeléssel, s az általa megfogalmazott kulcskérdésekben osztja álláspontját.

Azaz a DK szerint nem tehető egyenlőségjel “az orbáni önkény” és a rendszerváltást követő húsz év közé, nem egyszerűen kormányváltásra, hanem “az orbáni rendszer megbuktatására” van szükség, ehhez pedig az ellenzék széles összefogása kell – írták.

A Demokratikus Koalíció szerint az összefogáshoz nélkülözhetetlen a demokratikus ellenzék minden szereplője, annak megszervezése pedig türelmet, állhatatosságot és nagyvonalúságot igényel mindegyiküktől.

Meglátásuk szerint az október 23-ai megemlékezések ugyanakkor azt bizonyítják, hogy “az Orbán-rendszerrel szemben álló demokratikus sokaság” készen áll a Fidesz-kormány leváltására és a jogállam helyreállítására.

Gyurcsány Ferenc egyébként kedden – alig két órával azelőtt, hogy a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői választói mozgalom megalakítását jelentették be Együtt 2014 néven – azt javasolta, hogy a kormányfői székben 2009 áprilisában őt váltó Bajnai Gordon legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2014-ben.

Bajnai a Milla tüntetésén elmondott beszédében az új politikai közép létrejötteként beszélt az Együtt 2014 megalakításáról. Azt mondta: céljuk a változást akarók egységének megteremtése, nem alakulnak párttá, de tudják, hogy a szövetségben szükségük lesz demokratikus pártokra és politikusokra is.

– MTI –