Egyszerűsödhet az ADSL-szolgáltatóváltás

Egyszerűsödhet az ADSL-szolgáltatóváltás
Augusztus közepétől legfeljebb 11 napra rövidül a telefonvonalon keresztül nyújtott szélessávú internet szolgáltatás lecserélése.

Erről pénteken írt alá megállapodást a hírközlési hatóság több mint 20 hírközlési szolgáltatóval. Az ügyfeleknek csak annyi a dolguk, hogy a kiszemelt szolgáltatónál jelzik szándékukat, amely aztán eljár helyettük a réginél.

Jelenleg egy-két hónapig is eltart, amíg sikerül lecserélni az ADSL-szolgáltatót, ha egyáltalán, mert két külön úton kell intézniük az ügyfeleknek a váltást: a réginél lemondani, a következőnél megkötni a szerződést.

A cégek gyakran egymásra mutogatnak, aminek következtében a próbálkozások 44 százalékában sikertelen a váltás, ha mégis, akkor is jellemző, hogy egy ideig szünetel az internet – indokolta kezdeményezésüket Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, akinek jelenlétében több, mint 20 kiskereskedelmi és a három nagykereskedelmi szolgáltató (Magyar Telekom, Invitel és UPC), valamint Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője írta alá a megállapodást. Ennek értelmében augusztus közepéig az általános szerződési feltételekbe beépítik az egyszerűsített szolgáltató váltás lehetőségét.

A gyors váltásnak azért van feltétele. Mindenekelőtt az, hogy ne legyen lejárt számlatartozás, és az ügyfél rendezze a régi szolgáltatónál az esetleges hűségnyilatkozatban foglaltakat (például a vállalt időnél hamarabbi szerződésbontás miatt kifizeti az ingyen kapott modem árát).

A mostani gyorsítás és egyszerűsítés csak az ADSL rendszerű internet szolgáltatás piacán érvényes, mert ebben közös a technológia, a telefonvonal, amelyet a szolgáltatók egymástól is képesek igénybe venni. A kábeltévén keresztüli vagy mobilkártyás internet esetében továbbra is a két utas rendszerben lehetséges szolgáltatót váltani.

Azért is mentek bele a megállapodásba a szolgáltatók, mert azt tapasztalták, hogy az elmúlt években az ADSL-előfizetők 72 százaléka szolgáltató váltáskor egyben technológiát is cserélt, körülbelül háromnegyed részben kábelmodemre váltva a telefonost.

Ma egyébként 1,4 millió vezetékes és körülbelül 300 ezer mobiltelefonos internet előfizetés van Magyarországon, 2005-ben 600 ezer volt. Ez idő alatt az NHH intézkedéseinek is köszönhetően az előfizetési árak 40 százalékkal csökkentek.

Kapcsolódó:

  • Alacsonyabb mobiltarifák az év végéig
  • A fájlcserélők mellett kardoskodnak
  • Hamis árucikkek az eBay- en
  • Temetés- megrendelés az interneten
  • Májusban 23 ezer előfizetővel nőtt a magyar mobilpiac
  • Az interneten adott túl előző életén
  • Wi- Fi az American Airlines utasainak
  •