Egyszerű influenza elleni oltás?

Elképzelhető, hogy az összes szárnyastelepen dolgozó embert beoltják egyszerű influenza ellen – értesült a Független Hírügynökség. Madárinfluenza elleni védőoltást egyelőre senkinél nem tartanak szükségesnek a szakemberek.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatalban (OTH) jövő héten döntenek arról, kapjanak-e egyszerű influenza elleni védőoltást a szárnyastelepeken dolgozó emberek. A megelőző oltást az OTH szervezné meg az egész országban – mondta el a Független Hírügynökségnek Ritoók Emese, az OTH szóvivője. Hangsúlyozta, hogy az érintett 25 ezer ember nem madárinfluenza, hanem a már itthon is létező vírusok ellen kapnának védőoltást. Az országos tisztifőorvos szerint arra továbbra sincs szükség arra, hogy tömegesen oltsák be az embereket madárinfluenza ellen.

A madárinfluenza H5N1-es típusa ellen szeptember 26-án oltották be az egészségügyi minisztert, a népegészségügyi kormánymegbízottat és az országos tisztifőorvost. Tőlük hétfőn vesznek vért, hogy kiderítsék: kialakult-e náluk a védettség a vírus ellen. Az eredmények várhatóan jövő hét végére lesznek meg. A három egészségügyi vezetőn kívül körülbelül 100 egészségügyi dolgozó is megkapta a vakcinát, de őket később oltották be, így az eredményeik is később lesznek meg – mondta a Független Hírügynökségnek az OTH szóvivője.

Ritoók Emese elmondta még, hogy a vakcinát nem árulják patikákban, és később sem kerül majd gyógyszertárakba. Vagyis senki sem tudja magát beoltatni madárinfluenza ellen úgy, mint például fertőző májgyulladás vagy egyszerű influenza ellen. Ha később esetleg tömegesen kell beoltani az embereket madárinflunza ellen, akkor az OTH mindent megszervez, és a vakcináért senkinek sem kell majd fizetni.

Közben péntektől nyilvános lesz a madárinfluenzával kapcsolatos védelmi terv, amit még februárban fogadott el a kormány, és mostanra felfrissítették az Egészségügyi Világszerveze ajánlásaival. A dokumetumot az Egészségügyi Minisztérium és a tisztiorvosi szolgálat honlapján teszik közzé. A terv eddig titkos volt. Pénteken nem az egész dokumentumot hozzák nyilvánosságra, hanem csak azon részeit, amelyben nincsenek állam- vagy nemzetbiztonsági titkok.