Egyszeri tételek csökkentették a januári hiányt

Az elmúlt 12 év egyik legalacsonyabb januári államháztartási hiánya keletkezett januárban, ezért az év végi 2,94 százalékos GDP-arányos deficit reálisan tartható – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményében. Az önkormányzatok adata nélküli hiány 122,8 milliárd forint lett.

A januári pénzforgalmi hiány az éves előirányzat 18 százaléka lett. Az első havi deficit egyszeri tételei közül az NGM kiemel néhányat. A személyi jövedelem adóban 36 milliárd az elmaradás az egy évvel korábbitól, amelynek hátterében elsősorban a 2010. januárjában bevezetett adózási szabályok állnak: a szuperbruttó megjelenése, a kedvezőbb adókulcsok és -sávok, az adójóváírás kiterjesztése és a természetbeni juttatások adózásának szigorítása. Az is csökkentette a bevételt, hogy a közszférában minimálisra csökkentek a béren felüli juttatások és jutalmak, azt pedig feltételezi az NGM, hogy a tavaly év végi jutalmakat a versenyszférában áttették januárra a tovább csökkent adókulcs miatt.

A járulékok terén mérsékelte a bevételt, hogy a tavaly bevezetett 5 százalékpontnyi munkáltatóiteher-csökkenés 2011-től a minimálbér kétszeresén felül minden jövedelemre érvényes. Kevesebb bevétel származott abból, hogy a tételes egészségügyi hozzájárulás 2010-ben megszűnt, de tavaly januárjában még egy havi bevételt hozott az államnak.

A szakmai fejezeti kezelésű kiadásokban jelentős, a tavaly januári duplájára rúgó növekmény volt, amelyen belül az uniós programok kiadásai 2,8-szeresükre emelkedtek. A kamatkiadások és -bevételek egyenlege több, mint 17 milliárddal romlott a tavaly januárihoz képest. Ebben szerepe volt annak, hogy magasabbak a magyar állampapíroktól elvárt piaci hozamok és nőtt az adósságállomány egy év alatt.
– Független Hírügynökség –