Egységes uniós segélyvonal a bántalmazott gyermekeknek

Június 1-től az Európai Unión belül elsőként Magyarországon működik az egységes európai telefonszám a bántalmazott gyermekek védelme érdekében (116111), valamint szintén júniustól él az eltűnt gyerekek európai hívószáma is (116000) – jelentette be szerdán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára.

Kórózs Lajos hangsúlyozta: Magyarországon évek óta működik egy gyermekvédelmi zöld szám (80-505000), ami továbbra is működik párhuzamosan az uniós számmal. Az államtitkár elmondta: a segélyvonalat 6 főállású munkatárs és 60 önkéntes segítő működteti, akik titoktartást vállaltak és szükség esetén szakmai szervezeteket is bevonnak a problémák megoldására.

A 116111-es számot a 15 éve működő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány üzemelteti, amelyet a kormány idén 35 millió forinttal támogat. Ebben benne van az új számmal kapcsolatos tájékoztatás is. Kórózs Lajos elmondta még, hogy a szeptemberben kiadott új diákigazolványok mellé minden diák tájékoztató-kiadványt is kap a vonalakról.

Az államtitkár közölte: a két újonnan beindított és a régebb óta működő számot az elmúlt hónapban összesen 190 ezer alkalommal hívták. Ebből 438 érkezett az eltűnt gyermekek számára, 14673 pedig az új kék segélyvonalra, a többi a régi 80-as számra.