Egységes térfigyelő rendszerek?

A Belügyminisztérium egységes irányítás alá vonná az itthoni térfigyelő kamerákat. Főleg a budapesti hálózatokat központosítaná, hogy könnyebben megelőzhessék és felderíthessék a terrorcselekményeket.

Az adatvédelmi biztos szerint az ötlet aggályos, mert a tárcának “semmi köze nincs” a térfigyelők képeihez. A Bűnmegelőzési Akadémia adatai szerint itthon 54 térfigyelő rendszer működik, ezekben a hálózatokban 712 kamera figyeli a közterületeket. Budapesten 15 kerületben 475 kamera pásztázza az utcákat.

A nyilvántartásban nincsenek benne bizonyos bankok, benzinkutak, bevásárlóközpontok és más vállalkozások biztonsági kamerái, amelyekből több száz van. A Belügyminisztérium támogatná az új rendszerek kiépítését, ha azok megfelelnek a rendőrség előírásainak is – írja a Magyar Hírlap.

Az adatvédelmi biztos a lapnak azt mondta, hogy a térfigyelő kamerák képeit a rendőrség csak akkor rögzítheti, ha intézkedésre van szükség. Az alkotmány tiltja, hogy a felvételeket cél nélkül tárolják. Aggályos lehet annak eldöntése is, ki minősül gyanúsnak, vagyis kit kell megfigyelni a kamerákkal – tette hozzá Péterfalvi Attila.