Egységes mezőgazdasági támogatás: vita a szervezetek között

15 mezőgazdasági szervezet írt alá közös szándéknyilatkozatot arról, hogy 2009-től Magyarország is bevezesse az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert (SPS). Gráf József földművelésügyi miniszter a hétfői találkozón azt mondta: az új rendszer kiszámítható és az egész ország érdekét szolgálja, így minél előbb csatlakozni kell hozzá, később ugyanis csak rosszabb feltételekkel lehetne. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége ugyanakkor közleményben tudatta: a találkozóra nem hívták meg azokat, akik ellenzik az átállást, így ők álláspontjukat sem fejthették ki.

Az SPS rendszer nem politikai kérdés, hanem mindenkinek az érdeke – fogalmazott Gráf József. Az agrártárca vezetője szerint az új rendszerben nem kell évről évre harcot vívni az uniós agrártámogatásokért, azok ugyanis 2013-ig előre bele lehetne kalkulálni a költségvetésbe.

Azok a termelők kaphatnának támogatást, akik regisztrálnak a rendszerbe és igazolják az általuk művelt földterületet. Ezt csak az igénylés első évében kell megtenni, utána csak az esetleges változásokat kell bejelenteni. Gráf József elmondta: Magyarország 5 millió hektár földre kap támogatást, az igazságos elosztáshoz pedig rugalmasságra van szükség. A miniszter szerint hazánkban a területi átalány mellett a történelmi preferenciát is figyelembe kell venni.

Gráf József elmondta: az új rendszert 2009-től be kellene vezetni, mert most még kedvezőek a feltételek, később pedig már egyre több támogatástól esne el az ország. A tárcavezető a szakmai szervezetekkel egyeztet, ezt követően a parlament hozza meg a végső döntést.

A MAGOSZ ugyanakkor diszkriminatívnak és megosztónak tartja, hogy Gráf József csak azokkal egyeztet, akik támogatják a javaslatot, az ellenvéleményeket nem hallgatja meg – közölte Budai Gyula szövetségi igazgató. A szervezet igazságtalannak tartja a rendszert, mert szerintük nincs történelmileg kialakult birtokszerkezet és bérleti rendszer, így a történelmi bázist sem lehet meghatározni.