Egységes lesz a tanárképzés

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, amely az úgynevezett bolognai egyezményhez igazodva, lehetővé teszi az új, többciklusú képzési rendszer bevezetését. Mit jelent ez a változás a Nyíregyházi Főiskola életében?

Bolognai folyamat néven ismert változtatás lényege, hogy osztottá válik a képzés – mondta Balogh Árpád –. A hároméves alapképzés (Bsc) alapoklevelet, a rá épülő kétéves mesterképzés mesteroklevelet (Msc) ad. (A korábbi 450 szak helyett összesen 103 szakon lehet alapoklevelet szerezni). Kétféle csoportba osztották a képzését. Az osztatlan képzés – ilyen jogász- és orvosképzés, a tanítóképzés, az óvodapedagógus-képzés – változatlanul maradt, magyarul itt nincs alapoklevél és mesteroklevél.

Egyik tévécsatorna azzal ijesztgetett, hogy jövőre már nem lehet főiskolára jelentkezni, mert nem lesz külön főiskolai és egyetemi képzés.

Nagyon lényeges változás, hogy a tanárképzés egységessé vált, de ez nem a főiskolák megszűnését jelenti – mondta erre a Nyíregyházi Főiskola rektora. Minden akkreditált magyar felsőoktatási intézményben indítható Bsc és Msc képzés, függetlenül attól, hogy egyetem vagy főiskola. Nekünk minden szakunkat akkreditálták, amit benyújtottunk.

A törvény szerint itt is részt vehetnek a hallgatók a mesterképzésben, mert a törvény szerint minden felsőoktatási intézmény megszerezheti a jogot arra, hogy a hároméves alapképzést kövesse a mesterképzés, illetve a doktori képzés.

A tanárképzés tehát nem szűnt meg, csak nem első évfolyamtól kezdve tanárszakos a hallgató, hanem a harmadik év végéig kell eldönteni, hogy tanári oklevelet akar szerezni, vagy sem.

A megszerzett tanári oklevél egységes lesz, mind az általános, mind a középiskolában taníthat ezzel az oklevéllel aki a mesterképzésben szerzett diplomát.

– Balogh József  –