Egyre valószínűbb új választások kiírása Szerbiában

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy új választásokat kell kiírni Szerbiában, miután két hónappal a parlamenti választásokat követően sem körvonalazódik az új szerb kormány összetétele.

A január végén megtartott választásokon ugyan az ultranacionalista Szerb Radikális Párt szerezte a legtöbb mandátumot, de mivel nincs kivel koalícióra lépniük, így nem tudnak kormányt alakítani. A tárgyalásokat a demokratikus tömörülés három pártja: a Borisz Tadics szerb elnök vezette Demokrata Párt, Vojiszlav Kostunica eddigi kormányfő Szerbiai Demokrata Pártja és a korábbi kormányban szintén részt vállaló G17 Plusz folytatták.

A tárgyalások azért akadtak el, mert annak ellenére, hogy e három párt közül Tadics elnök demokratái szerezték meg a legtöbb mandátumot, Kostunica szeretné kialkudni, hogy ő maradjon a kormányfő. Ebbe viszont a demokraták nem hajlandóak beleegyezni.

Az egyeztetések ezért zsákutcába jutottak. Mladjan Dinkics a G17 Plusz elnöke, az előző kormány pénzügyminisztere szerdán elmondta, hogy az elmúlt 15 nap során egyáltalán semmilyen megbeszélés nem volt e három párt között, és egyre valószínűbbnek ítélte meg a megismételt választások kiírását.

Időközben az állami intézmények teljes zárlat alatt vannak. Az Alkotmánybíróság elnöke tavaly októberben nyugdíjba vonult, azóta e testület nem ülésezik. Az új parlament még mindig nem alakult meg, az állami ügyeket Kostunica ügyvezető kormánya intézi. Ugyanakkor az alapvetően nacionalista érzelmű Kostunica pártjából kiszivárgott, hogy titokban tárgyalnak a radikálisokkal is. Értékelések szerint erre a lépésre azonban a jelenlegi kormányfő nem meri elszánni magát, ezért e pillanatban a megismételt választásoknak van a legnagyobb esélyük.