Egyre többen a maffia pénztárosai

Akt.:
Nem fogadták el a vádalkut
Nem fogadták el a vádalkut - © Fotó: Horváth Imre
Miskolc – Nem úgy indul, de nagyon könnyen lehetünk egy nagyon komoly bűncselekmény központi figurája.

Egyre gyakoribb, hogy megyénkbeli, kelet-magyarországi, anyagilag rászoruló emberek lesznek az áldozatai és egyben elkövetői a csalóknak és a pénzmosás jellegű bűncselekményeknek.

Emiatt a rendőrség is figyelmeztet már, miközben a héten két ilyen elkövető pere is elkezdődött a Miskolci Törvényszéken.

Az elkövetők módszere egyébként nagyon is egyszerű: az internetes hirdetési oldalakon munkát kereső, anyagilag rászoruló embereket keresik meg munka-, kereseti lehetőséggel, amelynek keretében aztán folyószámlát nyittatnak velük.

Irányítás a számla felett

Ha egy mód van rá, akkor átveszik a folyószámla feletti rendelkezést. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor pedig bizonyos százalékot felajánl­va veszik rá az illetőt, hogy a számlájára érkező összeget tovább utalja vagy még inkább felvegye, és azt követően átadja számukra.

Bíróság előtt kell felelnie

Azt, hogy az ügybe belesodródó illetőt tettesnek vagy áldozatnak kell-e tekinteni, morálisan meglehetősen nehéz eldönteni, és a végső megállapítás nagyban függ attól is, hogy mennyire jön rá menet közben, hogy mi is történik. Jogilag azonban a helyzet ennél sokkal egyértelműbb.

Mivel szervezett bűnözői csoportok pénzének tisztára mosásában segédkezik az illető, így bizonyosan bíróság előtt kell felelnie. Az pedig egészen biztos, hogy ő majd felelni lesz kénytelen, hiszen a saját nevére nyitja a folyószámlát, ahová azután a pénz megérkezik, így pedig azonnal beazonosítható, míg a bűnözők lehet, hogy eltűnnek a pénzzel, és élhetik vígan a világukat.

Ne legyünk a maffia pénztárosa!

Nagyon könnyen lehetünk egy nagyon komoly bűncselekmény központi figurája. Mint abban a büntetőügyben, amelyben hétfőn tartott előkészítő ülést a Miskolci Törvényszék, és amelyben két férfi ellen emelt az ügyészség pénzmosás miatt vádat. Az ügy nincs túlbonyolítva, de zseniális módja a törvénytelen pénzszerzésnek.

Ha a tévében látnánk, mondjuk Pierce Brosnan, vagy George Clooney főszereplésével, jót szórakoznánk rajta, a valóságban azonban elég sok kárvallottja van az ügynek. Az egyelőre be nem azonosított bűnözői csoport tagjai egy létező, építőipari anyagokat forgalmazó cég üzletkötőinek kiadva magukat kerestek meg építőipari cégeket, és tettek kedvező árajánlatokat. Telefonos, e-mailes tárgyalások után megköttetett az üzlet, amelyhez hamisított díjbekérő számlákat küldtek ki a cégeknek, és tőlük pénzt kértek be. Teljesítés a pénz fejében természetesen nem történt.

Milliók a folyószámlán

Itt jön képbe a két, törvényszék elé kerülő vádlott. Mindkettőjüket állást kereső hirdetés alapján keresték meg, és kérték a számlanyitásra. Mindkettőjük számlájára nagyobb összeg – 3.9 és 3 millió forint – érkezett, amelyet a megbeszélt jutalék levonása után ismeretlen személynek átadtak.

Hétfőn az előkészítő ülésen dr. Dósa Ágnes bíró előtt csak az elsőrendű vádlott, B. István jelent meg. A másodrendű G. István ugyanis ezen a napon, mint a hét két másik napján, orvosi kezelésen vesz részt. Ennek megfelelően csak az elsőrendű ügyében folytatták le az előkészítő ülést, amelyen – ha a vádlott elismerte volna a bűnösségét és elfogadja az ügyészség által javasolt büntetést – már pont is kerülhetett volna az eljárásra. A férfi azonban ezt nem tette meg, így lefolytatja majd a törvényszék a bizonyítási eljárást. A hangsúly ugyanis természetesen azon van, hogy tudatában volt-e annak, mi történik vagy vétlenül járt el? Ez egyáltalán nem mindegy a büntetési tétel tekintetében.

Dr. Zelenáné dr. Rácz Gabriella ügyész a vádismertetés során azt állította: a férfi tudatában volt annak, hogy bűncselekményből származó pénz érkezik a számlájára, így tudatosan vett részt a pénzmosásban is. A védő, dr. Szobonya Tamás arra hivatkozott: azért nem fogadják el az ügyészség által felajánlott alkut, mert bár a történeti tényállást nem vitatják, azt viszont igen, hogy a védence tudatában lett volna annak, mi történik, milyen pénzről van szó. Közvetett résztvevője volt csupán az ügynek, ő jóhiszeműen járt el. A vádlott nem tett vallomást, és jelezte, ezt az eljárás során sem szándékozik megtenni, fenntartja a nyomozás során tett nyilatkozatát. Az ügyészség által tett ajánlatban egyébként a büntetési tétel két év börtön volt három évre felfüggesztve, százezer forintos pénzbüntetéssel, melyet napi ezer forintos tételben „ülhetett volna le”, illetve az általa a pénzből megtartott 163 ezer forint értékben vagyonelkobzás. A bizonyítási eljárás végén ennél már csak súlyosabb büntetést fog javasolni az ügyészség képviselője.

Kérjenek segítséget!

Közben a rendőrség is figyelmeztet mindenkit erre a bűncselekménytípusra, javasolva, mindenki gyanakodjon, ha számlát akarnak vele nyittatni vagy pénzösszeg mozgatásában kérik a segítségét. Ne adja ki senki a bankszámlája adatait ismeretleneknek, még akkor sem, ha létező, ismert cég képviselőinek adják ki magukat! Ha úgy érzi mégis pénzmosásba keverték, ne utalja tovább a pénzt! Hívja azonnal a rend­őrséget a 112-es segélyhívó számon, valamint értesítse a pénzintézetét!

Horváth Imre


Bűnmegelőzési előadáson a nyugdíjas klub tagjai
Miskolc - Miskolci nyugdíjas klub tagjai hallgathattak előadást az úgynevezett unokázós csalásokról és kivédésének lehetőségeiről. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tartott előadást Miskolcon, 2019. április 10-én az Összefogás Nyugdíjas Klub tagjainak, a Va...

Illusztráció
Miskolc - Újabb nyomozati cselekmény a költségvetési csalás ügyében, amely során 410 milliós adóhiányt okoztak a csalók. Ahogyan azt korábban megírtuk, a rendelkezésre álló adatok szerint két férfi 2016-ban azzal a céllal hozott létre gazdasági társaságot, hogy valótlan tartalmú, általános forgal...

Az ügyészség nem tett ajánlatot a büntetésre, így a tárgyalás folytatódik
Miskolc, Tarcal - Nem tett ajánlatot az ügyészség a pénzmosással vádolt csapat tagjainak. Előkészítő ülést tartott a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak a büntetőperében, akik 560 millió forintot próbáltak tisztára mosni Thaiföldre szökött ismerősük megbízásából. Személyiségzavaros Az ü...

Budapest - Az egyes állásajánlatok mögött rejlő pénzmosásra hívja fel a figyelmet a rendőrség az Europol akciójának keretében - közölte a Nemzeti Nyomozási Iroda Pénz- és Bankkártyahamisítás Elleni Osztályának vezetője szerdán az M1 aktuális csatornán. Makó Zoltán azt mondta, a könnyű pénzszerzés...