Egyre több közép-európai alszik az utcán Írországban

hajlék nélkül
hajlék nélkül
Egyre több bevándorló alszik Dublin utcáin számol be egy helyi segélyszervezet.

Írország fővárosában, Dublinban egyre több közép-európai alszik az utcán – derül ki az egyik legnagyobb ír jótékonysági szervezet pénteken közzétett éves beszámolójából.

A Merchants Quay Ireland (MQI), amely főleg kábítószeresek és hajléktalanok gondozásával foglalkozik, mostanában naponta 50-70 közép-európai hajléktalanról gondoskodik. Ezek lengyelek, litvánok, lettek és más új EU-tagállamok polgárai. Két éve ugyanennek a karitatív szervezetnek még csak naponta 20-30 hajléktalannal volt dolga.

Írország a közelmúltig hagyományosan kivándorlóország volt. Új jelenség, hogy most már nem az írek emigrálnak, hanem mások vándorolnak be Írországba. A 4,2 milliós Írországban már 100 ezer lengyel, lett és litván él a 2006-os hivatalos adatok szerint, amelyek valószínűleg elmaradnak a valóságtól.

A közép-kelet-európai vendégmunkások egy részének nincs hol laknia, vannak, akik a dublini kikötőben, konténerekben laknak. Közöttük a problémásak nem annyira narkóznak, hanem inkább isznak.

A szeretetszolgálat szerint a vendégmunkások helyzetét úgy tudná javítani az ír kormány, ha eltörölné azt az előírást, amely szerint a bevándorlók csak két év ott-tartózkodás után részesülhetnek a szociálpolitikai kedvezményekben.