Miskolc hírei

2011.02.18. 07:49

Fészekhagyó a fészekrakóból?

<p>Miskolc - Egy "fészekrakó" kiköltözött lakásából a miskolci Avason. Lesz-e folytatás?</p>

„Örömmel láttuk, hogy az egyik fészekrakós család kiköltözik a lakásából” – újságolta az Észak-Magyarországnak az egyik avasi lakó a Középszer 86. szám alól. Ismeretes, hogy ez az a bérház, amelyről már korábban is írtunk, egészen pontosan akkor, mikor a problémás családok visszaköltözését próbálták megakadályozni az ott lakók. Tavasszal ugyanis kiköltöztek az úgynevezett fészekrakósok, de a tél, a hideg közeledtével visszatértek. Illetve néhányan csak próbáltak volna...

Az ott élő családok többsége ugyanis nem örült annak, hogy az együttélés szabályait betartani nem tudó lakók visszaköltöznének a lépcsőházukba. Ezen nem csodálkoztunk, miután ősszel az egyik – akkor még elhagyott – „otthonba” bekukucskálhattunk az ajtórésen keresztül. Nem véletlen az otthonnál az idézőjel, hiszen bent mindenhol csótányt, felszedett padlószőnyeget, ürüléket, koszos búrotokat láttunk, és tavasz óta ott rohadó ételmaradékot. A kiáramló bűzről nem beszélve.

Nem vártak a kiköltöztetésre

Ezek után nem csoda, ha az egyik ott élő – a nevét nem adta a cikkhez – boldogan kereste fel az Észak-Magyarországot azzal, hogy a napokban arra lett figyelmes, hogy az egyik problémás család kiköltözik lakásából. Először nem akart hinni a szemének – mesélte – és attól is félt, hogy a helyükre más, ugyanilyen lakók érkeznek majd. „Szerencsére eddig nem történt ilyen” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy meglátva a költözést, megkérdezte őket, hogy miért mennek el. A válaszuk az volt: nem várják meg, míg kiköltöztetik őket. De hogy miért tartanak ettől, arra nem tudtak válaszolni. Szerinte a tartozásuk miatt kellett elhagyniuk a lakást, ami – vélekedett – ezáltal visszaszállt a bankra.

Arról is beszélt, hogy korábban már minden fórumon próbáltak segítséget kérni, legutóbb pedig az avasi gyermekjóléti szolgálathoz fordultak. Már csak azért is, mert rossz volt nézni, hogy ezek a családok – több ilyen is van abban a lépcsőházban – milyen körülmények között tartják gyermekeiket.

A hölgy, aki ezeket az információkat megosztotta az Északkal, úgy véli, hogy a két avasi önkormányzati képviselő, Földesi Norbert és Varga Gergő is sokat segítettek nekik, hiszen többször jártak a helyszínen és fórumot is szerveztek a fészekrakó-ügy kapcsán. A képviselők most pedig vállalták, hogy az elhagyott lakást kifertőtleníttetik.

Folyamatos ellenőrzés

A kiköltözésről, illetve arról, hogy az önkormányzat mit tud tenni a fészekrakó-üggyel, a hivatalt is megkérdeztük. Dobos Tímea, a városháza szóvivője a következő választ adta: „A hivatal hatósági osztálya, az ÁNTSZ, a közterület- felügyelet és a rendőrség január végétől szinte hetente bekopogtat azokhoz a családokhoz, akik életvitelük miatt, már korábban is a hatóság látókörébe kerültek. Ezt egyfajta visszatartó erőnek szánják. A folyamatos ellenőrzésekre, szigorú helyszíni intézkedésekre illetve a szabálysértési eljárások gyorsított lefolytatására helyezzük a hangsúlyt.”

Azok ellen, akik bűncselekmény útján jutottak lakáshoz, a bíróságon büntetőeljárás van folyamatban – tudtuk meg a szóvivőtől. „A leggyorsabb eredmény a hátralékbehajtás intenzitásának növelésén keresztül várható, legfőként a bankoktól, a közüzemi szolgáltatóktól illetve a társasházaktól – tette hozzá. – A Miskolc Holding cégeit a polgármester utasította, hogy gyorsítsák meg a behajtást.”

Elmondta azt is: „A bankok, a törlesztőrészletek elmaradása miatt, árverést kérnek az ingatlanokra. Ezek végrehajtására április 15-ig, a kilakoltatási moratórium miatt, nem kerül sor, ezt követően lehet számolni az eljárások megindulásával. A közüzemi szolgáltatók hasonlóan járhatnak el. A fészekrakók ügyével összefüggésben a Mihő Kft. kezdeményezhetné a legtöbb eljárást, hiszen milliós nagyságrendű kintlévőségei vannak.”

A szóvivő arról is beszélt, hogy meg kell vizsgálni ezen személyek szociális segélyezési helyzetét. A mai segélyezési rendszer ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az együttműködésre nem hajlandó emberek közpénzekből történő juttatásait, vagy annak egy részét a köztartozások kiegyenlítésére lehessen fordítani.

ÉM-SZR


Ez csak egy részeredmény

Földesi Norbert és Varga Gergő önkormányzati képviselők is sikernek értékelik az első kiköltözést. Szerintük ez annak is köszönhető, hogy ők folyamatosan foglalkoztak az üggyel, a lakók panaszaival és lakossági fórumokon próbáltak megoldást találni, így az érintett családok érezték, hogy büntetlenül nem folytathatják tovább azt az életformát, amit korábban megszoktak. Azt azonban sajnálják a képviselők, hogy az önkormányzat ebben az ügyben nem működik együtt velük, mert úgy jobb eredményeket lehetne elérni. Ez ugyanis csupán részeredmény. Jogszabály változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy a probléma véglegesen megoldódjon.


MSZP: Baj van az Avason

eszak | 2011.01.13 11:37
Miskolc - Az együttélés szabályait be nem tartókkal szembeni hathatósabb hatósági fellépésre tettek javaslatot.


Előrelépés Fészerakó-ügyben

boon | 2011.01.12 14:15
Miskolc, Budapest - A társasházi törvény módosításáról, és annak hatásáról tartott ma Budapesten sajtótájékoztatót Dr. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő.

Fészekrakók, pró és kontra

eszak 2010.11.24 09:07 | Miskolc - Nyílt levélben kérdezte dr. Kriza Ákos polgármestert a fészekrakós megoldásról egy MSZP-s képviselő.

"Fészekrakós" fórum az Avason

eszak | 2010.11.22 13:48
Miskolc - A fészekrakós üggyel kapcsolatban rendez lakossági fórumot két Avasi önkormányzati képviselő: Földesi Norbert és Varga Gergő.

Kétszáznál is több "fészekrakós" gyanúsított Miskolcon

eszak | 2010.10.20 19:34
Miskolc - Bár a városban „fészekrakós” ügyként emlegetik, valójában több, hasonló tartalmú büntetőügy is folyamatban van a különböző hatóságok előtt.

A "fészekrakók": vissza a fészekbe

eszak | 2010.10.20 16:52
Miskolc - Közeleg a tél: az Avason a „fészekrakós” családok költöznek vissza, illetve van, ahol csak költöznének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!